Μία μεγάλη απάτη εις βάρος του ΙΚΑ διπιστώθηκε με δράστη εταιρεία γνωστού ομίλου, που στο παρελθόν είχε ως αντικείμενο την κατασκευή και εμπορία πολυτελών υποδημάτων και σήμερα την κατασκευή και εμπορία επώνυμων ενδυμάτων. Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν ενεργοποιήθηκε το σύστημα «Risk Analysis» που έχει μπει σε εφαρμογή από το τέλος του 2011, από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΙΚΑ-ETAM. Το σύστημα εντόπισε, ότι η εταιρεία υπέβαλε από το 2002 μέχρι σήμερα Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις με ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούσαν σε υψηλές αμοιβές εργαζομένων αλλά ουδέποτε κατέβαλε τα ανάλογα ποσά.

Οι ελεγκτές του ΙΚΑ, έφθασαν στην έδρα της εταιρείας στο Νέο Ηράκλειο, η οποία ήταν καλά φυλασσόμενη με κάμερες και διέθετε «κρυφή είσοδο», η οποία ξεκινούσε από το χώρο υποδοχής άλλης εταιρείας που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο.

Οι ελεγκτές δεν έλαβαν... θερμής υποδοχής και επανήλθαν με συνοδεία αστυνομικής δύναμης και κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Η συγκεκριμένη «ανώνυμη εμπορική και βιομηχανική εταιρεία υποδημάτων», υπήρξε ο διάδοχος άλλης που είχε πουληθεί μέσω του Χρηματιστηρίου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ όλες οι υποχρεώσεις του ομίλου προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, είχαν μεταφερθεί στην εταιρεία αυτή, η οποία ήταν σε αδράνεια από το 2008.

Στις καταστάσεις της εταιρείας ασφαλίζονταν εικονικά, δεκάδες εργαζόμενοι των άλλων εταιρειών καθώς και άλλα άγνωστα πρόσωπα. Ανάμεσά τους και οι ιδιοκτήτες των άλλων εταιρειών του ομίλου και οι συγγενείς τους, με υψηλούς μισθούς προκειμένου να λάβουν και οι ίδιοι υψηλές συντάξεις από το ΙΚΑ, χωρίς βέβαια να έχουν καταβάλει εισφορές.

Η πρόεδρος και νομικά υπεύθυνη της εταιρείας, 83χρονη ηλικιωμένη που πάσχει από χρόνιο νόσημα και ζει υποβοηθούμενη από οικιακή βοηθό, εντοπίσθηκε από τους επιθεωρητές του ΙΚΑ, σε μονοκατοικία στη Γλυφάδα. Η 83χρονη είναι συγγενής ενός εκ των επιχειρηματιών.

Οι ιδιοκτήτες του ομίλου είχαν δημιουργήσει από το 2009 και δεύτερη εταιρεία -με έδρα την περιοχή του Μετς- στην οποία ασφάλιζαν διάφορα πρόσωπα χωρίς να καταβάλουν εισφορές, με το χρέος να ανέρχεται στα 592.515 ευρώ.

Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ, συνεχίζουν τον έλεγχο και σε άλλες περιοχές της Αθήνας και της επαρχίας που λειτουργούν επιχειρήσεις του ομίλου ενώ θα προβούν στην υποβολή μηνύσεων καθώς και σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την είσπραξη των οφειλών. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει έλεγχος και από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), που ερευνά το ενδεχόμενο να έχουν τελεστεί και άλλα οικονομικά αδικήματα εκτός από την εισφοροδιαφυγή.
TAGS