Μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ, φαίνεται ότι θα πληρώσουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων το χαράτσι του 2012, πιθανότατα και του 2013. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση υπαναχωρεί από την αρχική της θέση που έλεγε ότι το ειδικό τέλος ακινήτων θα έρθει σε ξεχωριστό ειδοποιητήριο και θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις.

Το νέο σχέδιο, που αναμένεται να προκαλέσει σοκ στους φορολογούμενους, προβλέπει και πάλι τη σύνδεση του χαρατσιού με το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή έρχεται κατ' απαίτηση της τρόικας η οποία εκτιμά ότι δε θα πληρώνουν το φόρο σε δόσεις οι ιδιοκτήτες. 

Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει εάν το ποσό του χαρατσιού θα αποπληρωθεί με βάση τον τρόπο του 2011, όταν και οι καταναλωτές πλήρωναν το τέλος σε δύο δόσεις ή εάν το ποσό θα πρέπει να πληρωθεί σε έναν μόνο λογαριασμό.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης με σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι θα δοθούν περισσότερες δόσεις και η ΔΕΗ «ακούστε προσεχτικά τι θα πω, θα εφαρμόσει το νόμο και ό,τι ρύθμιση κάνει η κυβέρνηση». 

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με απόφαση λοιπόν του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, πρέπει να επιστραφούν περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ τα οποία πήραν οι γενικοί διευθυντές και όλα τα περίπου διακόσια διευθυντικά στελέχη. 


Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ έπαιρναν επί χρόνια οικογενειακό επίδομα χωρίς ωστόσο να το δικαιούνται, ενώ με βάση τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους το δημόσιο θα τα διεκδικήσει αναδρομικά κιόλας. 


Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ και τα 11 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης έπαιρναν 300.000 ευρώ το χρόνο για οικογενειακά επιδόματα. Εάν κάνει δηλαδή κάποιος τη διαίρεση θα συνειδητοποιήσει ότι αυτά τα 12 στελέχη έπαιρναν περί τα 2.000 ευρώ οικογενειακό επίδομα συν τον μισθό τους. 
 

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ απαντά πως τα διευθυντικά στελέχη είναι ανώτατα στελέχη με μεγάλες ευθύνες, είναι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο και έχουν να ανταγωνιστούν άλλες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας. 
TAGS