Εκτενές άρθρο στο φαινόμενο της «Χρυσής Αυγής» και στη γενικότερη κοινωνική κατάσταση στην Αθήνα, αφιερώνει σήμερα η ιταλική εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα». «Ζω με λιγότερο από τετρακόσια ευρώ από σύνταξη αναπηρίας. Έχω δυο κόρες και δυο εγγγόνια. Απόψε, τουλάχιστον, τα παιδιά θα φάνε τηγανητές πατάτες», λέει μια γυναίκα που περιμένει να πάρει τρόφιμα από μέλη της Χρυσής Αυγής, στην δημοσιογράφο της «Κορριέρε».

Η ιταλίδα απεσταλμένη Αλεσσάντρα Κόππολα τονίζει ότι «στην έδρα του κόμματος κυριαρχεί το μαύρο χρώμα, με λίγο γαλάζιο, σαν την ελληνική σημαία, και κόκκινο, όπως στο πανό με τον μαίανδρο που μιμείται τον αγκυλωτό σταυρό, το οποίο καλύπτει το μπαλκόνι στον πρώτο όροφο».

Η εφημερίδα του Μιλάνου, κάνει αναφορά στις «όλο και συχνότερες επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, στον 'Αγιο Παντελεήμονα» , υπογραμμίζοντας ότι «όταν οι υπεύθυνοι των επιθέσεων μένουν με ακάλυπτο πρόσωπο, τα θύματα, συχνά, αναγνωρίζουν νεαρούς που συχνάζουν στην έδρα της Χρυσής Αυγής».

Η «Κορριέρε» παραθέτει το παράδειγμα της Αφγανής Ραζία Σαρίφε, που ζει μόνη της με τρία παιδιά: «συνέβη πέντε φορές, έριξαν βαριά αντικείμενα, προς την εξώπορτα και τα παράθυρα του σπιτιού, σπάζοντάς τα. Η επίθεση κράτησε μερικά λεπτά».

Η απεσταλμένη της εφημερίδας, μίλησε και με τον Σαλέχ Ιμπραχίμ, Σομαλό, «ο οποίος δέχθηκε επίθεση από έξι άτομα, και έχει γράψει την ημερομηνία του τραυματισμού του, 22.6.2012, πάνω στο γύψο, στο δεξί του καρπό». Ο δε Γιουνούς Μοχαμάντι, «αποφάσισε να μοιράσει στους αφγανούς συμπατριώτες του, ένα χάρτη που τύπωσε ο σύνδεσμός του, με όλες τις περιοχές προς αποφυγή».

«Η καθοριστική ημερομηνία είναι εκείνη της δεκάτης Μαίου 2010, όταν ένας σαραντατετράχρονος έλληνας που συνόδευε την γυναίκα του να γεννήσει, δολοφονήθηκε από τρεις αλλοδαπούς, για να του πάρουν μια βιντεοκάμερα. Μέσα σε δυο ημέρες σημειώθηκαν είκοσι πέντε επιθέσεις κατά μεταναστών, και ένας αλλοδαπός από το Μπαγκλαντές, μαχαιρώθηκε θανάσιμα», εξηγεί στο άρθρο της, η μεγαλύτερη ιταλική εφημερίδα.