Σε «μετέωρο βήμα» εξελίσσεται η απόφαση της κυβέρνησης, να προχωρήσει άμεσα σε «αυστηροποίηση» του νόμου για την ιθαγένεια.  Όπως δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα», η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει για τους μετανάστες, κυρίως από την Αφρική και την Ασία, ένας «ελκυστικός» προορισμός. 

Έτσι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει τον Κώδικα Ιθαγένειας που ίσχυε πριν από την αναθεώρηση. Αυτό σημαίνει πως κάθε αλλοδαπός που θα επιθυμεί να πολιτογραφηθεί θα πρέπει να έχει συμπληρώσει δέκα χρόνια παραμονής στην χώρα μας και όχι επτά. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να χορηγείται αυτόματα η ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που εισάγονται στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς θα σημαίνει ό,τι η εισαγωγή τους αποδεικνύει πως γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Ταυτόχρονα, για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, δηλαδή για τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, θα πρέπει οι γονείς τους να διαμένουν οχτώ χρόνια στην χώρα μας αντί για πέντε, προκειμένου αυτά να έχουν την δυνατότητα να λάβουν την ιθαγένεια. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν αυτά, εάν επιθυμούν ή όχι να λάβουν την ιθαγένεια.

Σύμφωνα με το «Βήμα», η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, οι κύριοι Στυλιανίδης και Αθανασίου κατέστησαν σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εναρμονιστεί το νομικό πλαίσιο για την ιθαγένεια στη χώρα μας με το αυστηρότερο μοντέλο που ισχύει στην Ευρώπη. 

Έτσι, σ' αυτή τη φάση θα υπάρξει τροποποίηση των διατάξεων του «νόμου Ραγκούση» «που έχουν δημιουργήσει δυσλειτουργίες», ενώ η ριζική αναθεώρησή του θα ανατεθεί σε επιτροπή.