ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση

Δημοσίευση 17 Ιουλίου 2012, 12:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Όχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση
Facebook Twitter Whatsapp
Παράταση της εκπομπής αναλογικού τηλεοπτικού σήματος, προκειμένου οι πολίτες να μην εξαναγκαστούν να αγοράσουν τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας ή αποκωδικοποιητές, ζητεί ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ενόψει της πλήρους μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση από 20 Ιουλίου.
Παράταση της εκπομπής αναλογικού τηλεοπτικού σήματος, προκειμένου οι πολίτες να μην εξαναγκαστούν να αγοράσουν τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας ή αποκωδικοποιητές, ζητεί ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ενόψει της πλήρους μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση από 20 Ιουλίου. Όπως αναφέρει, «στις σημερινές συνθήκες της βαθιάς οικονομικής κρίσης κάτι τέτοιο είναι δυσβάσταχτο για ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας».

«Επειδή στις μέρες μας η τηλεόραση για αρκετούς αποτελεί μια από τις λίγες "δωρεάν ψυχαγωγίες" θεωρούμε άδικη την εξαναγκαστική κατ' ουσία ώθηση στην αγορά νέων τηλεοπτικών συσκευών ή την προμήθεια αποκωδικοποιητών που για πάρα πολλούς είναι απαγορευτική», συμπληρώνει.

«Κατά συνέπεια», συνεχίζει, «κρίνουμε απαραίτητο την παράταση της εκπομπής σήματος παλαιάς τεχνολογίας παράλληλα με τη νέα ψηφιακή, γεγονός που δεν θα οδηγούσε στην αναγκαστική προμήθεια συσκευών νέας τεχνολογίας» και ζητά από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να δείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία.

Απάντηση Κεδίκογλου

«Η μετάβαση στη ψηφιακή τηλεόραση αποτελεί δέσμευση της χώρας μας από τριετίας» επισημαίνει στην απάντηση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

«Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει το 2012 ως χρονικό ορόσημο για τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία. Μετά το έτος αυτό, θα πάψει να υφίσταται η επίγεια αναλογική τηλεόραση και να εφαρμόζεται η ψηφιακή. Κατά συνέπεια θα πρέπει και στην Ελλάδα να συντελεστεί η μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία» ανέφερε.

Συνεχίζοντας ο κ. Κεδίκογλου επισημαίνει: «Είναι επίσης γνωστό ότι οι συχνότητες της ψηφιακής τηλεόρασης θα πρέπει προηγουμένως να κατοχυρωθούν στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο, και αυτό διότι η συμφωνία απαιτείται να γίνει μεταξύ των γειτονικών κρατών για το συντονισμό συχνοτήτων, με χώρες όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η FYROM. Σημειώνουμε επίσης ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες που γειτονεύουν με τη δική μας για τους ψηφιακούς διαύλους που θα δηλωθούν με τον ψηφιακό χάρτη. Σε διαφορετική περίπτωση, οι γειτονικές χώρες θα μπορούν να διεκδικήσουν μονομερώς και προς το δικό τους συμφέρον, τους ψηφιακούς διαύλους, ενδεχόμενο που θα απέβαινε σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας. Δεν φανταζόμαστε να επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ- ΕΚΜ».