Την παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, την παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και την παραβίαση του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής, καταλόγισε στην Ελλάδα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την προσφυγή μετανάστη από την Αλβανία, ο οποίος απελάθηκε από τη χώρα επειδή δεν ανανέωσε εγκαίρως την άδεια παραμονής του.

Ο αλβανός υπήκοος, Αρμπέν Λίσα, κατοικούσε νόμιμα στην Σκάλα Λακωνίας, σύμφωνα με άδειες παραμονής που ανανέωνε διαδοχικά από το 2003 έως και τις 27 Φεβρουαρίου του 2010.

 

Σχετικά με την επόμενη άδεια παραμονής του, ο Λίσα υπέβαλε αίτηση στις 20 Απριλίου του 2010, καθώς νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο.

 

Στο διάστημα που μεσολάβησε, ο Αλβανός συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές, καταλήγοντας κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής επειδή η άδεια παραμονής του είχε λήξει. Ως εκ τούτου, στη συνέχεια απελάθηκε στην Αλβανία.

 

Για τις συνθήκες σύλληψης, κράτησης και απέλασης του Αρμπέν Λίσα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της επιδίκασε την καταβολή 12.000 ευρώ για ηθική βλάβη στον προσφεύγοντα. Συν τοις άλλοις, το ελληνικό κράτος καλείται να  πληρώσει 1.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.