Οι διακοπές είναι η περίοδος της χρονιάς που όλοι περιμένουμε με προσμονή και ελπίδα. Είναι περίοδος επαναφόρτισης, περίοδος να ξαναβρεθούμε ουσιαστικά με τον εαυτό μας αλλά και με τους δικούς μας ανθρώπους.
Είναι αλήθεια ότι οι σχέσεις ταλανίζονται πολύ μέσα στην καθημερινότητα και οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κρατήσουν τις ισορροπίες μεταξύ των υποχρεώσεων που τους πιέζουν από παντού και της προσωπικής τους ζωής. Συνήθως το κομμάτι που πλήγεται περισσότερο είναι η σχέση με τους δικούς μας ανθρώπους, μάλλον γιατί –λανθασμένα- θεωρούμε δεδομένο ότι θα βρίσκονται ακόμα εκεί όταν βρούμε να τους διαθέσουμε το χρόνο που αξίζουν.

Μια τέτοια ιδανική ευκαιρία φαντάζουν οι διακοπές. Και ίσως είναι- απλά όχι για όλες τις περιπτώσεις.

Ένα ζευγάρι που τα μέλη του νιώθουν κουρασμένα και πιεσμένα από τις καθημερινές υποχρεώσεις, είναι λογικό να μη βιώνει κάθε μέρα όσα ιδανικά θα επιθυμούσε. Όμως, ένα ζευγάρι που δεν έχει χάσει την ουσιαστική του επικοινωνία και επιθυμία, λειτουργεί βάσει κοινών συνθηκών και κατανόησης. Για ένα τέτοιο ζευγάρι, οι διακοπές λειτουργούν σαν μια ευκαιρία ξενοιασιάς και χαράς, καθώς οι σύντροφοι βρίσκουν το χρόνο να χαρούν ο ένας την παρουσία του άλλου, να ξαναζωντανέψουν τους λόγους που τους έφεραν μαζί και να δημιουργήσουν καινούριες ωραίες αναμνήσεις που λειτουργούν σαν δύναμη για το μέλλον.

Στην περίπτωση που οι δύο σύντροφοι αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, τα οποία όμως έχουν τη διάθεση να τα λύσουν, οι διακοπές ίσως είναι ένα καλό σημείο έναρξης. Θα επαναπροσεγγίσουν ο ένας τον άλλον, θα έρθουν σε επαφή με τα πραγματικά τους συναισθήματα αλλά και με τις πηγές άγχους και στενοχώριας. Έτσι, όντας ειλικρινείς και πρόθυμοι, θα μπορέσουν να διορθώσουν από κοινού κάποια από τα «αγκάθια» που πλήγωναν τη σχέση τους.

Από την άλλη, σε ένα ζευγάρι που περνά από μια βαθιά κρίση, ειδικά αν ο κύριος λόγος είναι πως στην πορεία ο ένας «έχασε», τον άλλον, οι διακοπές- δηλαδή η διακοπή της καθημερινότητας που δε μας αφήνει χρόνο να σκεφτούμε και να αναλύσουμε- μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης για τη διάλυση της σχέσης. Αν οι σύντροφοι έχουν απομακρυνθεί τόσο πολύ, στον ελεύθερο χρόνο ίσως νιώσουν ότι πια δε γνωρίζονται. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, ειδικά αν σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι μένουν σε μια σχέση από συνήθεια και ανασφάλεια για το άγνωστο.

Όπως είναι κατανοητό, οι διακοπές δε μπορούν «μαγικά» να επουλώσουν τις πληγές ή να φτιάξουν μια σχέση. Εκείνο που προσφέρουν είναι περισσότερο χρόνο αλλά και ηρεμία στα άτομα για να σκεφτούν τη πραγματικά θέλουν, για να ξαναερωτευτούν ή για να προχωρήσουν.


Πηγή: jenny.gr