current views are: 1

18 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση04:27

Πύρινη κόλαση στην Αχαΐα – Εκκενώνονται χωριά, απειλούνται περιουσίες

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από τα ξημερώματα οι πυροσβεστικές δυνάμεις βόρεια του Ρίο στην Πάτρα. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι περιοχές από Άνω και Κάτω Καστρίτσι έως και Πλατάνι. Δύσκολη αναμένεται η νύχτα για τους κατοίκους που εκκένωσαν τα σπίτια τους για καθαρά προληπτικούς λόγους. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι άνεμοι οι οποίοι πνέουν στην περιοχή έως και 9 μποφόρ. 

Δημοσίευση 04:27’
αρθρο-newpost

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από τα ξημερώματα οι πυροσβεστικές δυνάμεις βόρεια του Ρίο στην Πάτρα. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι περιοχές από Άνω και Κάτω Καστρίτσι έως και Πλατάνι. Δύσκολη αναμένεται η νύχτα για τους κατοίκους που εκκένωσαν τα σπίτια τους για καθαρά προληπτικούς λόγους. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι άνεμοι οι οποίοι πνέουν στην περιοχή έως και 9 μποφόρ. 

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από τα ξημερώματα οι πυροσβεστικές δυνάμεις βόρεια του Ρίο στην Πάτρα. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι περιοχές από Άνω και Κάτω Καστρίτσι έως και Πλατάνι. Δύσκολη αναμένεται η νύχτα για τους κατοίκους που εκκένωσαν τα σπίτια τους για καθαρά προληπτικούς λόγους. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι άνεμοι οι οποίοι πνέουν στην περιοχή έως και 9 μποφόρ.  Το κυριότερο μέτωπο της φωτιάς εξακολουθεί να καίει στις περιοχές από Άνω Καστρίστι έως Πλατάνι, ενώ στη περιοχή του Κάτω Καστριτσίου σημειώνονται αναζωπυρώσεις, που όμως αντιμετωπίζονται από τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Νωρίτερα, είχαν εκδηλωθεί μικρές αναζωπυρώσεις σε περιοχές κοντά στο Πλατάνι, αλλά οι πυροσβέστες τις έθεσαν υπό έλεγχο. Πάντως όσο περνούν οι ώρες τόσο μεγαλώνει η αγωνία των κατοίκων για το τι ενδέχεται να συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού από τις 9 το βράδυ σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα. Παράλληλα, ανησυχία εκφράζεται από την πιθανή αύξηση της έντασης των ανέμων.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας διακομίστηκαν δύο αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, οι οποίοι αντιμετώπισαν οφθαλμολογικά προβλήματα λόγω των καπνών.

Στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής βρέθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος ενημερώθηκε για το μέγεθος της πυρκαγιάς και για την επιχειρήση κατάσβεσής της.

Το πύρινο μέτωπο ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα. Νωρίτερα, για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή για την εκκένωση των εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης, ενώ λόγω του καπνού επιβαρύθνηθκε ιδιαίτερα η ατμόσφαιρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Εξαιτίας της έντασης της πυρκαγιάς, μεγάλο σύννεφο καπνού κάλυψε μέρος συνοικιών της βόρειας Πάτρας. Η φωτιά ξέσπασε σε κορυφογραμμή στα Σελλά τα ξημερώματα και κάτοικοι κάνουν λόγο για εμπρησμό. 

Εκτάκτως σήμερα συνεδρίασε το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας για να εκτιμήσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τα πύρινα μέτωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη φωτιά έχουν υποστεί μικρές ζημιές σπίτια της ευρύτερης περιοχής, ενώ σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει μία πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της καταστροφής στην αγροτοδασική έκταση.

Λόγω της φωτιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το Πλατάνι προς τα Σελλά και τα Αργυρά, ώστε να διευκολύνονται τα οχήματα της πυροσβεστικής, ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου. 

Στο μεταξύ ένα ακόμη πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε στην Αχαΐα, αυτή την φορά στην περιοχή Τζάιλο. Η φωτιά καίει δασική έκταση και στην περιοχή επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις και από τον γειτονικό νομό Ηλείας, καθώς και εναέρια μέσα.

Δείτε το βίντεο από το thebest.gr:


Δείτε τα πύρινα μέτωπα στο χάρτη:

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξεκίνησε προχθές από το σκουπιδότοπο στο Ζευγολατιό Κορινθίας και έχει καταστρέψει πολλά στρέμματα δασικής έκτασης, αλλά και καλλιεργειών, κυρίως αμπελώνες.

Σε όλη την έκταση του πύρινου μετώπου βρίσκονται δυνάμεις της πυροσβεστικής και με την συνδρομή μηχανικών μέσων με μπουλντόζες, επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση και δημιουργία ζωνών στην άκρη του καμένου καθως και για περιφρούρηση της περιοχής από το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων, δεδομένων των ισχυρών ανέμων που πνέουν στη περιοχή.

Aπειλούνται κατοικίες από φωτιά στα Χανιά

Σε εξέλιξη είναι από τις 17:00 πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στους οικισμούς Βαθύ, Κεφάλι και Παπαδιανά, κοντά στο Ελαφονήσι.

Οι φλόγες προκάλεσαν υλικές ζημιές σε κάποιες κατοικίες στον οικισμό Παπαδιανών, ωστόσο οι αρχές έγκαιρα και με ασφάλεια προχώρησαν στην εκκένωση τουλάχιστον έξι σπιτιών στα οποία κατοικούν κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης, στην οποία συμμετέχουν 12 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 25 άνδρες, μια ομάδα πεζοπόρων από το Ηράκλειο, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

Μία ακόμα φωτιά εκδηλώθηκε περίπου την ίδια ώρα και στην περιοχή Πρασσές Ρεθύμνου.


σχετικα αρθρα