current views are: 1

18 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση11:05

Απαράδεκτη η περαιτέρω περικοπή του μισθού μας, λένε οι πανεπιστημιακοί

Απαράδεκτη θεωρούν μια περαιτέρω περικοπή του μισθού τους οι πανεπιστημιακοί, οι οποίοι στη συνάντησή τους με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο τόνισαν ότι κάτι τέτοιο θα εντείνει ακόμη περισσότερο το κύμα διαρροής του επιστημονικού δυναμικού της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας προς Ιδρύματα του εξωτερικού.

Δημοσίευση 11:05’
αρθρο-newpost

Απαράδεκτη θεωρούν μια περαιτέρω περικοπή του μισθού τους οι πανεπιστημιακοί, οι οποίοι στη συνάντησή τους με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο τόνισαν ότι κάτι τέτοιο θα εντείνει ακόμη περισσότερο το κύμα διαρροής του επιστημονικού δυναμικού της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας προς Ιδρύματα του εξωτερικού.

Απαράδεκτη θεωρούν μια περαιτέρω περικοπή του μισθού τους οι πανεπιστημιακοί, οι οποίοι στη συνάντησή τους με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο τόνισαν ότι κάτι τέτοιο θα εντείνει ακόμη περισσότερο το κύμα διαρροής του επιστημονικού δυναμικού της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας προς Ιδρύματα του εξωτερικού. Οι πανεπιστημιακοί τόνισαν ότι δεν έλαβαν καμία αύξηση τη δεκαετία 2000-2009 και ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχασαν το 25% των αποδοχών τους.

Τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να λειτουργήσουν κανονικά, το φθινόπωρο, τα ΑΕΙ. Επίσης, υπογράμμισαν ότι πρέπει να προχωρήσουν κανονικά οι διορισμοί του διδακτικού προσωπικού των ιδρυμάτων, τόσο των εκλεγμένων που περιμένουν δύο χρόνια όσο και του έκτακτου προσωπικού. Ζήτησαν, παράλληλα, τη μεταφορά πιστώσεων και τον άμεσο διορισμό των μελών ΔΕΠ/ΕΠ που έχουν εκλεγεί και υπηρετούν στο Δημόσιο.

Υπογράμμισαν την ανάγκη συνολικού και όχι αποσπασματικού χωροταξικού ανασχεδιασμού των ΑΕΙ και ότι προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ένας εθνικός σχεδιασμός και μια σοβαρή μελέτη από τη νέα Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), με επιστημονικά χαρακτηριστικά.

Τέλος, για την καλύτερη λειτουργική ολοκλήρωση του ενιαίου χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας, υπογράμμισαν την ανάγκη επαναφοράς της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στον φυσικό της χώρο, που είναι το υπουργείο Παιδείας, λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές- και μη- χώρες.

Οι καθηγητές παρουσίασαν, επίσης και το σύνολο των επιμέρους ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο, τα οποία θα μελετήσει ο υπουργός και θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση μαζί του.

Συνάντηση με εκπροσώπους της ΔΟΕ

Σε συνάντηση που είχαν με τον κ.Αρβανιτόπουλο οι δάσκαλοι ζήτησαν αύξηση δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και μισθούς αξιοπρέπειας για τους εκπαιδευτικούς. Έθεσαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν την αξιολόγηση, ζητώντας την «ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών» και να μην υπάρξει κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολείων.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας διαβεβαιώνει τους δασκάλους ότι δεν θα περικοπούν δαπάνες από εκπαιδευτικούς και σχολεία και τονίζει ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, ούτε θα συνδέεται με απολύσεις. Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι τα βιβλία και οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Πηγή: in.gr 


σχετικα αρθρα