Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν oι πυροσβέστες στην Αχαΐα, όπου μαίνεται ακόμα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, χωρίς ωστόσο να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Εν τω μεταξύ, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην Κίσσαμο Χανίων, καθώς σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν μόνο μικροεστίες μέσα σε χαράδρα.
Σοβαρές ελλείψεις στα εναέρια μέσα

Ωστόσο, πρόβλημα ανέκυψε για μία ακόμη φορά με τις ελλείψεις στις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ιδίως στα εναέρια μέσα εν μέσω αντιπυρικής προστασίας η Πολεμική Αεροπορία επιχειρεί φέτος στις μεγάλες πυρκαγιές με τα μισά ελικόπτερα από πέρυσι. Μάλιστα, πέντε από τα πυροσβεστικά ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος λόγω βλάβης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες χτες το απόγευμα στην Πάτρα 6 από τα 8 αεροσκάφη που επιχειρούσαν πάνω από την πυρκαγιά, υπέστησαν βλάβες και έπρεπε να αποχωρήσουν καθώς τα πιο παλιά Canadair που έχει στην διάθεσή της η Πολεμική Αεροπορία, τα CL -215 παρουσιάζουν ελλείψεις και χρήζουν επισκευής.


Το μεγάλο πύρινο μέτωπο


Στην Αχαΐα, δύο πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη βορειοανατολικά της Πάτρας, τα οποία καίνε αγροτοδασική έκταση. Τα μέτωπα της φωτιάς, που είναι σε ύφεση, βρίσκονται στις περιοχές Πλατάνι και 'Αγιος Γεώργιος Δρεπάνου και κινούνται προς ανατολικά.

Από νωρίς το πρωί, πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού, προσπαθώντας να περιορίσουν την εξέλιξη της φωτιάς.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, το γεγονός ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, βοηθά σημαντικά τα εναέρια μέσα, να επιχειρούν όσο πιο συχνά μπορούν. Όμως, σύμφωνα με μετεωρολογικές προβλέψεις, κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται ενίσχυση των ανέμων, γεγονός που όπως εκτιμάται θα δημιουργήσει προβλήματα στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα σε Σελλά, Αργυρά, 'Ανω και Κάτω Καστρίτσι αυτά βρίσκονται σε ύφεση. Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν άμεσα τις αναζωπυρώσεις.

'Αλλωστε κατά τη διάρκεια  της νύχτας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη, ώστε να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια. Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι συνέχισαν να περνούν ώρες αγωνίας, μένοντας έξω από τα σπίτια τους, αφού ανησυχούσαν για την εξέλιξη της φωτιάς.

Την Τετάρτη, η πυρκαγιά έκαψε χιλιάδες στρέμματα, απειλώντας δεκάδες κατοικίες. Τρεις αξιωματικοί της Πυροσβεστικής τραυματίστηκαν ελαφρά, ένας εκ των οποίων ο διοικητής του Α' Πυροσβεστικού Σταθμού και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Ρίο.  

Πύρινη «κόλαση» στην Κίσσαμο Χανιών

Υπό έλεγχο έχει τεθεί και η πυρκαγιά στην Κίσσαμο Χανίων. Η φωτιά καίει σε απομονωμένες εστίες, κυρίως σε ρίζες δένδρων, χωρίς να απειλούνται σπίτια και ανθρώπινες ζωές.

Στο σημείο παραμένουν 27 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Την Τετάρτη οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση των Παπαδιανών και τριών ακόμα οικισμών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί και επτά αγροικίες.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα μεταξύ των περιοχών Βάθη, Παπαδιανά, Κεφάλι και Αμυγδαλοκεφάλι, και επεκτάθηκε σε ένα μέτωπο 20 χιλιομέτρων.

Οι άνεμοι έστρεψαν το μέτωπο προς το Αμυγδαλοκεφάλι και τα Παπαδιανά αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους, κυρίως ηλικιωμένους και παιδιά, να απομακρυνθούν.


Τέλος σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα. Οι δυνάμεις επιχειρούν σε μια χαράδρα και ευελπιστούν εντός της ημερας να έχουν την έχουν θέσει υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αυξημένος και σήμερα Πέμπτη είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε Αττική, Κρήτη Κορινθία, Αργολίδα, Εύβοια, Χίο, Σάμο και Ικαρία.