Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε το ζήτημα με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη επειδή δεν έχει πληρωθεί το «χαράτσι», ύψους 600 ευρώ. Ο διευθυντής του γραφείου του Κώστας Μπούρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό. Ο τελευταίος έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις λέγοντας πως η διακοπή έγινε από λάθος επειδή ο λογαριασμός φαινόταν σε όνομα ιδιώτη και αμέσως η ΔΕΗ απεκατέστησε το ρεύμα στο Άσυλο.

Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές χωρίς να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος αριθμός παροχής αφορούσε το Άσυλο, καθώς ήταν δηλωμένος σε όνομα ιδιώτη χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Μόλις ενημερώθηκε ότι η παροχή ανήκει σε ίδρυμα, αποκατάστησε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ηλεκτροδότηση, ανέφερε σε ανακοίνωση.

Παράλληλα ζητά συγγνώμη «για την όποια ταλαιπωρία προκλήθηκε» και υπενθυμίζει την αναγκαιότητα για υπεύθυνη ενημέρωση των υπηρεσιών της από τους καταναλωτές, ειδικά όταν οι δραστηριότητές τους έχουν κοινωφελή χαρακτήρα.

Νωρίτερα σήμερα η διοίκηση του Ασύλου κατήγγειλε ότι η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση σε κτίριο όπου φιλοξενείται μικρός αριθμός υπερήλικων ασθενών, λόγω της μη εξόφλησης του «χαρατσιού», ύψους 600 ευρώ, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε με επιστολή του διαβεβαιώσει το Ίδρυμα ότι λόγω του κοινωφελούς σκοπού του απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος.

Επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΕΗ είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να ενημερωθεί για τους λόγους διακοπής της παροχής ρεύματος στο Άσυλο Ανιάτων.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους βουλευτές, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Μαρία Μπόλαρη, Κώστας Ζαχαριάς, Ανδρέας Ξανθός επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Άσυλο Ανιάτων της Κυψέλης. «Πρόκειται για στυγνή, ανάλγητη πρακτική, η οποία εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πιο ευπαθών ομάδων, των ασθενών και των απόρων. Εκείνων στους οποίους κάθε πολιτισμένη πολιτεία οφείλει μέριμνα και πρόνοια. Πρόκειται επίσης, για πράξη που παραβιάζει ευθέως το νόμο, αλλά και το υπερνομοθετικό και συνταγματικό πλαίσιο προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Οικονομική ασφυξία για το Άσυλο

Το Άσυλο έχει οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες λόγω της μη εξόφλησης των οφειλών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα υποσιτισμού στους κατάκοιτους ασθενείς, ελλείψεις βασικών φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, οι 170 εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι από το Μάρτιο.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Ιωάννα Ηλιάδη έκανε λόγο για αναλγησία του ΕΟΠΥΥ καθώς δεν έχει ακόμα καταβάλει τις οφειλές του προς το Ίδρυμα για τα νοσήλια των ασφαλισμένων του.

«Η κατάσταση των ασθενών μας επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα», ανέφερε η υπεύθυνη της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ασύλου Ανιάτων 'Αννα Δανοπούλου, αφού όπως είπε στερούνται βασικά είδη τροφίμων.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης το Ίδρυμα απέστελλε στον ΕΟΠΥΥ εξώδικη διαμαρτυρία προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους ασθενείς. Παράλληλα, εστάλησαν επιστολές προς τους υπουργούς Υγείας, Α. Λυκουρέντζο, Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα και Εργασίας, Γ. Βρούτση όπου περιγράφεται η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ιδρυμα.

«Το επόμενο μας βήμα θα είναι να απευθυνθούμε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, καθώς πλέον κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», είπε η κυρία Ηλιάδη.

Σημειώνεται ότι το 'Ασυλο Ανιάτων είναι Κοινωφελές Φιλανθρωπικό Ιδρυμα, το οποίο λειτουργεί χωρίς κρατική επιχορήγηση, με πόρους που προέρχονται από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και τις προσφορές ιδιωτών.

Παρέχει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν ανάγκη από συνεχή ιατρική φροντίδα, καθώς στο 80% των περιπτώσεων είναι κατάκοιτοι.

TAGS