Mέσα στο κύμα εγκληματικότητας που έχει σαρώσει την Ελλάδα σε καιρούς κρίσης, κάνοντας τους πολίτες να φοβούνται και τον... ίσκιο τους, έχουν σημειωθεί και αρκετά τραγελαφικά σκηνικά, με πρωταγωνιστές ληστές, διαρρήκτες και λοιπούς παρανόμους, που ευτυχώς προκάλεσαν γέλιο! Πριν από μερικές μέρες κι ενώ το θερμόμετρο στη χώρα είχε χτυπήσει κόκκινο, ένας από τους δύο άνδρες, που απείλησαν με κυνηγετική καραμπίνα αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στο Γέρακα, παραδόθηκε έπειτα από καταδίωξη, γιατί... δεν άντεχε τη ζέστη! Ο άνδρας πλησίασε τηλεοπτικό συνεργείο, που είχε μεταβεί στο σημείο των ερευνών για να καλύψει δημοσιογραφικά τις έρευνες και τους είπε να ειδοποιήσουν την αστυνομία να έρθει, διότι δεν άντεχε άλλο εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας.

Η ζέστη ήταν αιτία για μια ληστεία με περίεργη λεία στην Αμαλιάδα, αφού εκτός από μία τσάντα με 650 ευρώ, οι δράστες αφαίρεσαν από μία εξοχική κατοικία ένα κλιματιστικό και ένα κουτάκι αναψυκτικό! Ιδιαίτερα ήταν και τα κλοπιμαία μιας ληστείας στην Καβάλα αφού ένα ζευγάρι αφαίρεσε με τη βία από έναν 56χρονο 10 αγχολυτικά χάπια Zanax και ένα εισιτήριο αστικού λεωφορείου.

Από τα αγχολυτικά πάμε στα ηρεμιστικά, αφού στις αρχές Ιουνίου σημειώθηκε μια αξιοπερίεργη περίπτωση διάρρηξης και ληστείας στην Παιανία. Οι δράστες ακινητοποίησαν την 69χρονη ιδιοκτήτρια της μονοκατοικίας με την απειλή όπλων, άρπαξαν χρήματα και κοσμήματα. Όμως μέχρι να γίνει αυτό η ηλικιωμένη παρακάλεσε τους ληστές να μην την πειράξουν, γιατί είχε χειρουργηθεί στη μέση και τότε ο ένας ληστής της έδωσε ένα Lexotanil για να την ηρεμήσει. Εκείνη τον φίλησε στο μάγουλο!

Μία άλλη ηλικιωμένη στο Βόλο έπιασε κουβέντα με τους ληστές, τους έφτιαξε και καφέ, ενώ εκείνοι της απέσπασαν 400 ευρώ, εξαπατώντας την και φεύγοντας σαν «κύριοι».

Παράλληλα, με τους πολίτες υποψιασμένους πλέον από τους καθημερινούς κινδύνους, πολλοί εμφανίζονται προετοιμασμένοι, με αποτέλεσμα οι επίδοξοι κλέφτες να τρέχουν και να μη φτάνουν. Στην περιοχή του Μιντιλογλίου στην Αχαΐα πολλοί κάτοικοι που δεν έκλειναν μάτι λόγω ζέστης, αντελήφθησαν την παρουσία των επίδοξων διαρρηκτών, ειδοποίησαν τους γείτονες και τους πήραν στο κυνήγι με ρόπαλα. Παρόμοιο σκηνικό σημειώθηκε και στην Πάτρα με έναν 32χρονο διαρρήκτη, που προσπάθησε να ανοίξει δύο καταστήματα. Το μόνο που κέρδισε ήταν κλωτσιές, χτυπήματα με γροθιές και σκαμπό (!) από τους εξοργισμένους περιοίκους.

Στα Τρίκαλα, υπήρξε μία άλλη περίπτωση, που περιελάμβανε διακανονισμό ανάμεσα στο θύμα και τους δράστες. Αθίγγανοι έκλεψαν πετρέλαιο και μια μπαταρία από ένα τρακτέρ στο Πρίνος, επιβιβάστηκαν στο βανάκι τους και τράπηκαν σε φυγή. Όμως πριν φτάσει η αστυνομία, ο ιδιοκτήτης του τρακτέρ πρόλαβε τους δράστες και τα βρήκαν κάπου... στη μέση!

Στην Κέρκυρα οι ρόλοι θυμάτων- δραστών μάλλον... μπερδεύτηκαν, αφού οι επίδοξοι διαρρήκτες μήνυσαν τα παρολίγο θύματα τους.

Στις Μοίρες της Κρήτης πριν από λίγο καιρό το θύμα, ένας 41χρονος κτηνοτρόφος έπεσε πάνω στα πρόβατά του, χωρίς να έχει αντιληφθεί προηγουμένως ότι του τα είχαν κλέψει. Οι ζωοκλέφτες ήταν μάλλον απρόσεκτοι μετα 100 και πλέον πρόβατα!

Καλού- κακού πάντως, κλειδώστε διπλά και κλείστε παράθυρα γιατί δυστυχώς δεν είναι όλοι οι κλέφτες γκαφατζήδες και ερασιτέχνες...


Βαγγέλης Βιτζηλαίος