Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη είναι αρκετή. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς το όριο αυτό, το οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε αποδεκτό από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς στη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας, δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Για τον λόγο αυτόν εξετάζεται περαιτέρω περικοπή του στα 2.200 ευρώ. Σύμφωνα πάντως με το ΚΕΠΕ, αν τεθεί πλαφόν στις συντάξεις στα 2.400 ευρώ μηνιαίως, το σύστημα θα εξασφάλιζε μείωση δαπανών άνω του 1 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς την οριζόντια εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, καθώς, όπως υποστηρίζεται, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα το να λαμβάνει σύνταξη 2.500 ευρώ μηνιαίως κάποιος ο οποίος βγήκε στη σύνταξη στα 65 του χρόνια με 45ετή συντάξιμη υπηρεσία και άλλο κάποιος στο 58ο έτος ύστερα από 25 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας» αναφέρεται.
 
Από τις διασταυρώσεις στις συντάξεις που δηλώνονται στην Εφορία, οι οποίες διενεργήθηκαν σε συνεργασία του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρη Θεοχάρη, προέκυψε ότι ένα ποσοστό της τάξεως 8%-10% δεν δηλώνεται. Που σημαίνει ότι σε σύνολο 3,5 δισ. ευρώ αποκρύπτονται από την Εφορία περί τα 300-350 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης αναφέρουν δύο λόγους για τους οποίους παρατηρείται το φαινόμενο αυτό: είτε οι δικαιούχοι έχουν πεθάνει είτε οι συντάξεις είναι παράνομες.

Αναμένοντας τη δόση 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, το τρίτο τρίμηνο του 2012 η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει 31,3 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο EFSF και επίσης να συνεισφέρει 1 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Από τους πόρους αυτούς τα 23,8 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
 
Ετσι, οι διαθέσιμοι πόροι ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, 4,6 δισ. ευρώ αφορούν πληρωμή τόκων και χρεολυσίων. Ειδικότερα, στις 20 Αυγούστου πρέπει να εξοφληθούν στην ΕΚΤ ομόλογα 3,1 δισ. ευρώ και στις 13 Σεπτεμβρίου δάνειο του ΟΣΕ ύψους 200 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, πρέπει να πληρωθούν τόκοι 1,3 δισ. ευρώ.
Ως εκ τούτου, το καθαρό ποσό που θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την οικονομία διαμορφώνεται σε 3,9 δισ. ευρώ. Από αυτό, 1,3 δισ. ευρώ αφορά την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς επιχειρήσεις και 2 δισ. ευρώ την αποπληρωμή εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου έτσι ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στις τράπεζες και κατ' επέκταση στην οικονομία. Τα υπόλοιπα 0,6 δισ. ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση του δημόσιου ελλείμματος.
 
Αν λοιπόν καθυστερήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,3 δισ. ευρώ ως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα είναι απίθανο να αποπληρωθούν τα έντοκα ύψους 2 δισ. ευρώ που λήγουν όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα. Επιπλέον, η απουσία εσόδων από αποκρατικοποιήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ καθιστά αδύνατη την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, εντείνοντας έτσι τις συνθήκες ασφυξίας στην αγορά από την έλλειψη ρευστότητας και την ύφεση της οικονομίας.

Πηγή: tovima.gr