«Το λεκανοπέδιο της Αττικής αφέθηκε στην τύχη της ελονοσίας και του ιού του Δυτικού Νείλου», διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπογραμμίζει πως ο  «μηχανισμός Δημόσιας Υγείας και προστασίας της χώρας μας βρίσκεται υπό κατάρρευση».

Ορμώμενο από τα γεγονότα προσβολής πολιτών από κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς σημειώνει πως «το 2010 λόγω Καλλικράτη και το 2011 και 2012 λόγω μνημονίου, περικόπηκαν οι δαπάνες για έγκαιρους ψεκασμούς κουνουπιών τον Απρίλιο-Μάιο όταν είναι στο στάδιο της προνύμφης».

 

«Ως συνέπεια, επανεμφανίστηκαν νοσήματα που είχαν εξαφανιστεί από τη χώρα μας όπως η ελονοσία, που μεταδίδονται μόνο μέσω μολυσμένων κουνουπιών και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς και κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, αρχικά σε αγροτικές περιοχές και στη συνέχεια στο κέντρο της Αθήνας από τη μετανάστευση των μολυσμένων κουνουπιών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

Όπως παρατηρούν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, «είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος να προκληθεί επιδημία όχι μόνο σε αγροτικές περιοχές, αλλά και σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές με απρόβλεπτες συνέπειες για τη ζωή των κατοίκων».