Την εντολή να αφαιρεθεί η πισίνα από τον προαύλιο χώρο των φυλακών Κορυδαλλού έδωσε τελικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά το πλήθος αντιδράσεων που προκάλεσε η σχετική αποκάλυψη αλλά και με βάση τα αποτελέσματα της αυτοψίας που πραγματοποίησε στον χώρο τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρουπακιώτης ζήτησε από τη Διεύθυνση του Ψυχιατρικού Καταστήματος Κορυδαλλού «να προβεί στην άμεση αφαίρεση κτισμάτων που δεν συνάδουν με τη λειτουργία του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης και την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας προς αποφυγή τυχόν ατυχημάτων, ενώ διαβιβάσθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα έγγραφα των υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από τα οποία προκύπτει ότι ποτέ δεν είχε ζητηθεί άδεια ή είχε γίνει ενημέρωση για την κατασκευή του εν λόγω έργου, ούτε είχε εγκριθεί σχετική πίστωση».

Η πισίνα και το μπάρμπεκιου που κατασκευάστηκαν από την Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις και άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε διατάξει επιτόπια αυτοψία τεχνικού κλιμακίου του υπουργείου.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Ρουπακιώτης ξεκαθαρίζει, επίσης, πως δεν ήταν ενημερος για την κατασκευή ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνει πως έχει δώσει οδηγία για τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης «προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες κατασκευής των εν λόγω εγκαταστάσεων, η νομιμότητα και ο τρόπος χρηματοδότησής τους». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
 

«Στην είσοδο του προαυλίου υπάρχει διακοσμητικός βράχος εν είδει καταρράκτη από τον οποίο ξεκινά ροή νερού που μέσω ενός διαμορφωμένου αύλακα επενδεδυμένου με πέτρα, οδηγείται σε κατασκευή συλλογής νερού ορθογωνικού σχήματος, εξωτερικών διαστάσεων 7,38 Χ 4,17, εσωτερικά επενδεδυμένη με πλακίδια και με εσωτερικά επιτοίχιο φωτισμό.

Το βάθος είναι κλιμακωτό και συγκεκριμένα 2 μ. σε τμήμα εσωτερικού εμβαδού 3,28 Χ 4,17, ενώ η υπόλοιπη επιφάνεια χωρίζεται σε δύο αναβαθμούς βάθους 1,25 και 0,70 αντίστοιχα. Στον έναν αναβαθμό έχει τοποθετηθεί αντλία, η οποία μεταφέρει το νερό στον υπερκείμενο διακοσμητικό βράχο και το νερό επανέρχεται με φυσική ροή.

Κατά την αυτοψία δεν διαπιστώθηκε στην παραπάνω κατασκευή να πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία κολυμβητικής δεξαμενής, όπως πρόσβαση, μηχανισμός καθαρισμού, περιμετρική αποστράγγιση υπερχείλισης κλπ. Στο χώρο επίσης έχει τοποθετηθεί προκατασκευασμένη ψησταριά πλησίον του εσωτερικού φράχτη. Ακόμη περιμετρικά του κήπου έχουν κατασκευασθεί κλουβιά με διάφορα είδη πτηνών και σε ένα τμήμα του κήπου υπάρχει ένα μικρό περιβόλι».

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι ουδέποτε ζητήθηκε η άδειά του, ούτε είχε γίνει ενημέρωση για την κατασκευή του, ούτε είχε εγκριθεί σχετική πίστωση. Γνωστοποιεί ότι ζητήθηκε από τη διεύθυνση των φυλακών να ξηλώσει τα κτίσματα που δεν συνάδουν με τη λειτουργία του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης».