Στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες, όπως προέκυψε, είχαν συσταθεί με σκοπό τη μεταφορά, εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών σε διάφορες φυλακές της χώρας έναντι χρηματικής αμοιβής, η οποία καταβαλλόταν κυρίως σε τραπεζικούς λογαριασμούς, προχώρησαν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, προέκυψε ότι ένας 37χρονος Έλληνας, έγκλειστος των Φυλακών Αλικαρνασσού για κλοπές και ληστείες, είναι ο ιθύνων νους της μίας εγκληματικής οργάνωσης. Κομβικό ρόλο όμως και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις διατηρούσε ένας 43χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος των Φυλακών Τρικάλων, ο οποίος κάνοντας κατάχρηση της ιδιότητάς του, διοχέτευε στις συγκεκριμένες φυλακές ναρκωτικά, τα οποία εν συνεχεία διακινούσε, χρησιμοποιώντας ως διακινητές άλλα έγκλειστα  μέλη της σπείρας.

 

Εξαιτίας της δράσης του αυτής, ο συγκεκριμένος σωφρονιστικός υπάλληλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, ενώ ήδη έχει υποβληθεί ερώτημα στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο για να τεθεί σε αργία.

 

Στο διάστημα από 22 έως και 24 Ιουλίου, σε συντονισμένες επιχειρήσεις των αστυνομικών αρχών συνελήφθησαν συνολικά είκοσι εννέα άτομα, μέλη των εγκληματικών οργανώσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

 

Ειδικότερα, συνελήφθησαν:

 

  • είκοσι τρία άτομα, μέλη των εγκληματικών οργανώσεων – έγκλειστοι στις φυλακές Τρικάλων
  • ο 43χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος
  • μία γυναίκα κοινωνιολόγος που παρέδιδε μαθήματα στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα και
  • άλλοι τέσσερις Έλληνες, μέλη των εγκληματικών οργανώσεων που εντοπίστηκαν σε Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Ελευσίνα και Κατερίνη.

 

Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από χώρους κράτησης του σωφρονιστικού καταστήματος, οικίες και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, χρηματικά ποσά, αυτοσχέδια μαχαίρια και κινητά τηλέφωνα με τα οποία πραγματοποιούνταν οι παράνομες συναλλαγές

Σε βάρος των είκοσι εννέα σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων. Η δικογραφία αφορά συνολικά εξήντα επτά άτομα, από τα οποία τα εξήντα ένα έχουν ταυτοποιηθεί ως μέλη των εγκληματικών οργανώσεων. Επίσης, για έναν από τους συλληφθέντες, υπήκοο Αλβανίας, η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμα και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, που έγινε την 13-01-2012 σε βάρος ομοεθνή του, έγκλειστου σε φυλακές.

 

Συν τοις άλλοις, στις χθεσινές αστυνομικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν και άλλοι δύο έγκλειστοι του σωφρονιστικού καταστήματος Τρικάλων, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της «αντίστασης» και παράβασης του νόμου «περί όπλων».

 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, έχοντας επεκταθεί και σε άλλες φυλακές της χώρας μας.