current views are: 1

26 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση07:00

Πλαφόν 1.500 ευρώ τον χρόνο για κάθε ασφαλισµένο

Σοκ προκαλεί η πρόταση για την καθιέρωση ανώτατου πλαφόν 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δημοσίευση 07:00’
αρθρο-newpost

Σοκ προκαλεί η πρόταση για την καθιέρωση ανώτατου πλαφόν 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σοκ προκαλεί η πρόταση για την καθιέρωση ανώτατου πλαφόν 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία φέρει τη σφραγίδα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, θα καθιερωθεί από το 2013 ο θεσμός της συνασφάλισης, ο οποίος προβλέπει χρηματική «ποινή» υπερβάλλουσας χρήσης σε όσους ασφαλισμένους ξεπερνούν το όριο των 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα «Νέα», η πρόταση προβλέπει ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα δικαιούται σε ετήσια βάση κάλυψη φαρμάκων και νοσηλείας ύψους 1.500 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται η συνταγογράφηση φαρμάκων, δύο τσεκάπ τον χρόνο και μία νοσηλεία σε ιδιωτικό ή δημόσιο θεραπευτήριο.

Αν ο λογαριασμός ξεπερνά τα 1.500 ευρώ συμμετοχής του ασφαλιστικού ταμείου, τότε ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώνει 10 ευρώ για κάθε έξτρα επίσκεψη σε γιατρούς και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου αν χρειάζεται περισσότερες ημέρες νοσηλείας.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, στον βαθμό που η πρόταση αυτή παραμείνει στο τραπέζι και δεν απορριφθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς, τι θα γίνει με όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, ή αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το 15% του ημερήσιου νοσηλίου ή τα 10 ευρώ του γιατρού.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όταν ρωτήθηκε σχετικά χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο εφαρμογής «κλειστού» προϋπολογισμού ανά ασθενή – δηλαδή, για το πλαφόν 1.500 ευρώ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κάθε ασφαλισμένου.


σχετικα αρθρα