Το πρώτο δείγμα του Δημήτρη Χονδροκούκη ανιχνεύθηκε θετικό από γαλλικό εργαστήριο της WADA. Πάντως, από την πλευρά του ο ΣΕΓΑΣ δεν επιβεβαιώνει το γεγονός, όμως πρόλαβε ο πατέρας του Κυριάκου να κάνει γνωστό το περιστατικό και να ανακοινώσει πως ο γιος του δεν θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που μέλος της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες εντοπίζεται θετικό σε έλεγχο ντόπινγκ. Το 2004 ντοπαρισμένοι βρέθηκαν η Κατερίνα Θάνου και ο Κώστας Κεντέρης, ενώ το 2008 θετική στον έλεγχο ντόπινγκ ήταν η Φανή Χαλκιά. Στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου θετικός εντοπίστηκε ο Δημήτρης Χονδροκούκης.Η ανακοίνωση του πατέρα του αθλητή:

«Αξιότιμοι έλληνες φίλαθλοι»

Παίρνουμε την πρωτοβουλία αφού ενημερωθήκαμε σήμερα και εμείς  από την ΙΑΑΦ μεσω του ΣΕΓΑΣ 26.7.2012, ότι σε έλεγχο αντιντόπινγκ που υποβλήθηκε ο υιός μου  και αθλητής μου Δημήτρης  Χονδροκούκης, διαπιστώθηκε ότι το α’ δείγμα του ήταν θετικό στην απαγορευμένη ουσία στανοζολόλη.  Αυτή την ανακοίνωση την κάνουμε για να μην διαχέεται για τα υπόλοιπα μέλη της Ελληνικής Αποστολής η οποιαδήποτε υποψία.

Παρά το γεγονός ότι θεωρούμε την είδηση αυτή είναι εξωπραγματική, εντούτοις δεν έχουμε καμιά διάθεση να αμφισβητήσουμε το αποτέλεσμα του εν λόγω ελέγχου. Απεναντίας δώσαμε ήδη εντολή να εξεταστεί και το β’ δείγμα, διατηρώντας όμως την επιφύλαξη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας να στείλουμε τα δύο δείγματα προς εξέταση και σε άλλο διαπιστευμένο εργαστήριο.

Είναι γνωστές οι θέσεις μου στο χώρο του στίβου, πως για πολλά χρόνια είμαι απέναντι στην λήψη απαγορευμένων ουσιών. Δεν διανοηθήκαμε ποτέ να πάρουμε το οτιδήποτε.

Το παράδοξο της χρήσης μιας τόσο εύκολα ανιχνεύσιμης απαγορευμένης ουσίας από έναν  προσφάτως παγκόσμιο πρωταθλητή,  ο οποίος βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών Αρχών, και μάλιστα προεόρτια των Ολυμπιακών Αγώνων, θεωρώ πως είναι εξόφθαλμα αυτονόητο.

Σε αυτό το παράδοξο, θα αγωνιστώ, θα αγωνιστούμε, να απαντήσουμε, να διαπιστώσουμε τί ακριβώς συνέβη, αφενός για εμάς  ως οικογένεια και αφετέρου για το φίλαθλο κόσμο που με τόση αγάπη αγκάλιασε τον Δημήτρη. Η είδηση αυτή έχει συγκλονίσει την οικογένεια μου και παρακαλώ θερμά τα Μέσα αλλά και την κοινή γνώμη, προτού προβείτε σε μια εκ προοιμίου καταδίκη του Δημήτρη να σεβαστείτε την προσπάθεια μας να βρούμε τις απαντήσεις. Οι απαντήσεις δεν είναι πάντα αυτονόητες.

Ο Δημήτρης δεν θα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες , αφήνοντας ανεκπλήρωτο ένα όνειρο ζωής.
Από την πλευρά μου, και μέχρι τουλάχιστον να τελειώσει αυτή η περιπέτεια που συγκλόνισε τον Δημήτρη και την οικογένεια μας,  με την παρούσα υποβάλω την παραίτηση μου από την θέση του τεχνικού συμβούλου ανάπτυξης του ΣΕΓΑΣ ευχαριστώντας την Διοίκηση που με τίμησε για  14 συναπτά έτη.

Εύχομαι από καρδίας επιτυχία στους λοιπούς αθλητές της Ελληνικής αποστολής
Με τιμή
Κυριάκος Χονδροκούκης».

Ουσία για άλογα...

Η στανοζολόλη που βρέθηκε στον Δημήτρη Χονδροκούκη είναι ουσία που χρησιμοποιείται σε φάρμακα που χορηγούνται σε άλογα. Με την ίδια ουσία βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ ο Μπεν Τζόνσον πριν από 20 χρόνια.

Ποιος είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής

Ο φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Πειραιά, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Ιουνίου 1988 και προπονείται με τον πατέρα του και πρώην πρωταθλητή του ύψους, Κυριάκο.

Στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος παίδων το 2005 στο Μαρακές ήταν 12ος και ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε στην 6η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων στο Πεκίνο με επίδοση 2.19μ.

Είναι αθλητής του Ολυμπιακού και η χειρότερη στιγμή στην καριέρα του ήταν ο τραυματισμός στον αχίλλειο τένοντα. Αναγκάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση και επέστρεψε στους αγώνες την περίοδο του κλειστού στίβου το 2010.

Το ατομικό ρεκόρ στα 2,29μ. και 5η θέση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου στο Παρίσι ήταν μόνο η αρχή.

Ακολούθησαν τρία άλματα στα 2.32μ, στον ανοιχτό, στους Βαλκανικούς της Σμύρνης, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Νταεγού, όπου κατετάγη στην 5η θέση και στο Diamond League στο Βελτκλάσε της Ζυρίχης. Το 2012 στην Κωνσταντινούπολη αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου στο άλμα εις ύψος κάνοντας ατομικό ρεκόρ (2,33μ.) Τότε ο πατέρας του είχε δηλώσει ότι δεν θέλει από κανέναν πολιτικό να συγχαρεί το παιδί του. Ο αθλητής πάντως πριν από λίγο απενεργοποίησε και τον λογαριασμό του στο Facebook.

Οι κορυφαίες στιγμές του

1ος - 2.33μ 11/3.2012 Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού (Κωνσταντινούπολη)
5ος - 2.32μ. 1/9/2011 Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού (Νταεγού)
5ος - 2.29μ 5/3/2011 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού (Παρίσι)
6ος - 2.19μ 17/8/2006 Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων (Πεκίνο)