Έντονη είναι η αντίδραση της ερευνητικής κοινότητας αλλά και των εργαζομένων στα ερευνητικά ιδρύματα τόσο για την επικείμενη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και για τις συγχωνεύσεις ερευνητικών κέντρων,  των οποίων την εποπτεία έχει η ΓΓΕΤ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η εκ νέου μεταφορά της ΓΓΕΤ από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης, «ακυρώνει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την ανάπτυξη ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας». Οι εργαζόμενοι μιλούν για αιφνιδιαστική μεταφορά «χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα, χωρίς να υπάρχει κάποια προεκλογική ή προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων και χωρίς να έχει ακόμα δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση η ανακοίνωση για την πράξη αυτή».

 

Όπως παρατηρούν οι εργαζόμενοι, «η απόφαση αυτή έχει ήδη δημιουργήσει αναστάτωση και αντιδράσεις στον ακαδημαϊκό χώρο και στους εργαζόμενους στα Ερευνητικά Κέντρα». Παράλληλα, ο σύλλογος αιτείται την επίσημη ανακοίνωση των θέσεων του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Ανάπτυξης, και της ΓΓΕΤ, με σκοπό να ξεκινήσει μία γόνιμη συζήτηση ως προς την ανάγκη συγκρότησης ενός Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης.

 

Δική της ανακοίνωση όμως για το ζήτημα εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων-Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), μέσω της οποίας και αυτή θεωρεί ότι πρέπει «να επιστρέψει η ΓΓΕΤ και τα εποπτευόμενα από αυτήν Ερευνητικά Κέντρα στο υπουργείο Παιδείας που είναι ο φυσικός χώρος της έρευνας».

 

Μέτωπο αντιδράσεων ορθώνεται και προς τις προγραμματισμένες συγχωνεύσεις από τη μία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), από την άλλη του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη.

 

«Η τριμερής κυβέρνηση αποφάσισε να αφανίσει το ΕΚΚΕ, που επί 60 χρόνια εκφράζει τη φωνή της κοινωνίας», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Προσωπικού του ΕΚΚΕ, απορρίπτοντας το ότι θα προκύψει δημοσιονομική ωφέλεια από τη συγχώνευση.

 

«Συγχώνευση δίχως στόχο, δίχως σχέδιο, δίχως όραμα» διαπιστώνει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών αναφερόμενη στις συγχωνεύσεις των τεσσάρων ερευνητικών κέντρων. «Ας μας αφήσουν επιτέλους ήσυχους να δουλέψουμε. Μας αναδιαρθρώνουν συνεχώς», καταλήγει η ανακοίνωση, που υπογράφεται από την ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ και πρόεδρο της ΕΕΕ, Μαρία Στουμπούδη.