Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Βιάννου Ηράκλειου όπου τα ξημερώματα εκκενώθηκε η Κάτω Βιάννος και μέρος του χωριού Χόνδρος. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, το μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τρεις πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί. Ένας εξ αυτών μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα ακόμη δύο άτομα.

Οι πολλαπλές εστίες της πυρκαγιάς έχουν προκαλέσει σκηνικό πύρινου εφιάλτη με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. Επειδή η αναπνοή στις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι δύσκολη, το Ειδικό Τμήμα Ιατρικών Καταστροφών του ΕΚΑΒ Κρήτης μετέβη εκεί, με έξι ασθενοφόρα, ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν τα άμεσα ή και επείγοντα περιστατικά.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, οι καταστροφές στις καλλιέργειες και στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής πέριξ της Βιαννου είναι εξαιρετικά εκτεταμένες.


Στην περιοχή της Βιάννου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα και 2 ελικόπτερα. Το απόγευμα, τρία καναντέρ και ένα ελικόπτερο από την Αθήνα έφτασαν στην Κρήτη, για να συμβάλλουν στην προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, όμως λόγω των ισχυρών ανέμων (7 και τοπικά 8 μποφόρ) δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού και παρέμειναν στο αεροδρόμιο Καστελίου.

Αυτή την ώρα, στην περιοχή βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, όντας σε διαρκή επαφή με την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που συντονίζει τη μεγάλη επιχείρηση.

To χρονικό των πύρινων μετώπων

Τρέχουν και δε φτάνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κρήτη, καθώς οι φωτιές εκδηλώνονται η μία μετά την άλλη τις τελευταίες ώρες, με αφορμή και τις «ευνοϊκές» καιρικές συνθήκες.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο νομό Ηρακλείου καταγράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες έξι διαφορετικές πυρκαγιές.

Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα εκκενώθηκε η Κάτω Βιάννος και μέρος του χωριού Χόνδρος, ενώ το νέο μέτωπο προς την περιοχή του Κερατόκαμπου οδήγησε στην εκκένωση και αυτού του οικισμού.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το μεσημέρι το πυροσβεστικό ελικόπτερο από το Ηράκλειο ακινητοποιήθηκε για περίπου δύο ώρες λόγω βλάβης και το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής ζήτησε τη συνδρομή καναντέρ από την Αθήνα.


Παράλληλα, δύο νέα «μέτωπα» φωτιάς καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κρήτη. Στις 09.20 πυρκαγιά ξέσπασε στον Κάστελλο Ρεθύμνου, ενώ λίγο μετά τις 11.00 φωτιά ξέσπασε στην περιοχή του Βουρβουλίτη στη Μεσσαρά.

Στον Κάστελλο προσέτρεξαν 6 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ το ένα από τα δύο ελικόπτερα που επιχειρούσαν στη Βιάννο, μετέβει στον Κάστελλο.

Στην περιοχή του Βουρβουλίτη μετέβησαν δύο πυροσβεστικά οχήματα με 5 άνδρες.

Την ίδια ώρα, πύρινα μέτωπα μαίνονται στη Ρόδο και στη Φλώρινα.


Με πληροφορίες flashnews.gr/ cretalive.gr