Στον «αέρα» παραμένει το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ καθώς σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση για την συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο τραπέζι δεν «έπεσαν» άμεσες περικοπές μισθών, συντάξεων, εφάπαξ και ενδεχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι διαφωνίες σχετικά με το πακέτο των μέτρων είχαν φανεί από το μεσημέρι της Δευτέρας μετά τη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και εστιάστηκαν κυρίως στα καυτά θέματα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Ειδικότερα, οι προτάσεις που αφορούν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, πλαφόν 2.300 ευρώ στις κύριες συντάξεις, κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000-1.400 ευρώ, περικοπές δώρων στις επικουρικές και των υπολοίπων από τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο, μειώσεις κατά 30 ευρώ τον μήνα στις συντάξεις του ΟΓΑ και περικοπές έως και 40% στα εφάπαξ, αποτελούν κόκκινο πανί για τους κυβερνητικούς εταίρους οι οποίοι επιδιώκουν το σπάσιμο των μέτρων σε δύο δόσεις, με τα επώδυνα μέτρα των περικοπών να μετατίθενται για τη διετία 2015-2016.

Ταυτόχρονα, αν και αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στο εφάπαξ θα γίνουν μειώσεις της τάξεως του 22,68%, τελικά όπως όλα δείχνουν το «ψαλίδι» θα γίνει σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με βάση αυτή την πρόταση υπάρχουν 35 ταμεία που χορηγούν εφάπαξ και η πρόταση είναι να κοπούν όλα τα εφάπαξ κατά 10%. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν μειώσεις στα εφάπαξ μόνο στα ελλειμματικά ταμεία, αλλά και στα υπόλοιπα που έχουν υγιείς προϋπολογισμούς. 

Δεύτερον, όσοι δικαιούνται να πάρουν εφάπαξ από δυο διαφορετικά ταμεία, όπως για παράδειγμα το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων τότε αυτοί θα κληθούν να διαλέξουν το ένα ταμείο από το οποίο θα λάβουν το εφάπαξ και αυτό, το μεγαλύτερο δηλαδή θα περικοπεί κατά 50% δηλαδή κατά το ήμισυ.

Η τελευταία πρόταση αφορά όσους δεν πλήρωσαν για το εφάπαξ, και οι οποίοι τεικά δε θα λάβουν καμιάς μορφής αποζημίωση.