Μόνο για την εξωτερική ασφάλεια της Βουλής θα είναι υπεύθυνη η ΕΛΑΣ, αφού η εσωτερική ασφάλεια θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας. Το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης έχει ως στόχο την αποδέσμευση 100 αστυνομικών, ο οποίοι θα ριχτούν στην αστυνόμευση των πολιτών. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι οι πολίτες (επιχειρηματίες κυρίως) με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ θα πληρώνουν την αστυνόμευσή τους.

Παράλληλα, συρρικνώνεται η αστυνομική φρουρά του πρωθυπουργού κατά 25 άτομα, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά 20 και των αρχηγών των υπολοίπων κομμάτων κατά πέντε.

Επίσης, καταργείται εντελώς η φύλαξη βουλευτών, ευρωβουλευτών, δημάρχων και, πλέον, για να υπάρξει αστυνομική φρουρά θα συνεδριάζει -κατά περίπτωση- ειδική επιτροπή αξιολόγησης, προκειμένου να δίνεται ενδεχόμενη έγκριση.

Σημειώνεται ότι χθες συνολικά 1.500 αστυνομικοί θα σταματήσουν να φυλάνε διάφορα δημόσια πρόσωπα και θα ριχθούν στη μάχη για τη δημόσια ασφάλεια, όπως ανέφερε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.