«Την ώρα που οι Έλληνες στενάζουν υπό τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες, τα στελέχη της ολυμπιακής αποστολής της χώρας στο Λονδίνο σπαταλούν χιλιάδες λίρες σε μία ιδιωτική λέσχη που δέχεται αποκλειστικά μέλη της στους χώρους της». Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει ο βρετανικός Independent το ότι «λίγο καιρό αφότου η Αθήνα έλαβε δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο διάσωσης, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, χιλιάδες από αυτά χρησιμοποιούνται για την ενοικίαση ολόκληρου του  Carlton Club της St James’s».

Το κόστος της ενοικίασης της «πλέον παλιάς, ελιτίστικης και σημαντικής απ’ όλες τις Συντηρητικές λέσχες του Λονδίνου (σ.σ. τα μέλη της είναι κατά βάση στελέχη ή και επιφανείς υποστηρικτές του Συντηρητικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας)» ανέρχεται σε 150.000 βρετανικές λίρες (κάτι λιγότερο από 200.000 ευρώ). Η λέσχη αυτή έχει ενοικιαστεί για να γίνει ο «Οίκος των Ελλήνων» (House of Hellenes) κατά τη διάρκεια ενός μέρους των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

 

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, επικαλούμενη τους διοργανωτές, το μισό του τιμήματος πληρώνεται από ιδιωτικές εταιρείες. Στο χώρο του Carlton Club θα συναγελάζονται πολιτικοί, επιχειρηματίες και αθλητές, «δοκιμάζοντας μερικά από τα εξεζητημένα πιάτα που προσφέρονται στη λέσχη» όπως χαρακτηριστικά, μα και σκωπτικά, υπογραμμίζει ο Indepndent.

 

Οι διοργανωτές του γεγονότος τονίζουν ότι σκοπός είναι «η προβολή της ελληνικής κουλτούρας και ιστορίας, καθώς και των πολιτικών και οικονομικών επιτευγμάτων». To Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο έχει αναλάβει να «τρέξει» τη διοργάνωση, δηλώνει πως ευελπιστεί «να ικανοποιηθούν οι φιλοξενούμενοι και να προωθηθεί η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας».

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα πάντως, δεν είναι εύλογο την ώρα που γίνονται δραματικές περικοπές ακόμα και στις ίδιες τις αθλητικές ομοσπονδίες που στέλνουν αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες (σ.σ. γίνεται ξεχωριστή αναφορά στις πολύπαθες Ομοσπονδίες του πόλο και της κολύμβησης), να δαπανάται ένα τέτοιο ποσό για μία εκδήλωση προβολής.

 

Από την άλλη, οι εμπνευστές της διοργάνωσης, σημειώνουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην τυγχάνει ιδιαίτερης προβολής στο πλαίσιο ενός τόσο σημαντικού γεγονότος, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μάλιστα, ο Χάρης Οικονομόπουλος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου, τονίζει και την ιστορική σημασία του «επίμαχου» κτηρίου για τη χώρα, αφού εκεί πάρθηκαν κρίσιμες αποφάσεις ως προς τη «γέννηση» και την εξέλιξη του ελληνικού κράτους κατά το 19ο αιώνα.

Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του κόστους, από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο σημειώνουν πως κατέληξαν στο όντως ακριβό Carlton Club, αφού ήταν το μόνο διαθέσιμο όταν αποφασίστηκε η υλοποίηση του εγχειρήματος, έπειτα από τις τελευταίες εκλογές. Η πρώτη και πιο φθηνή επιλογή, εκείνη του Hellenic Centre στο Marylebone, θα κόστιζε περίπου 1,800 λίρες την ημέρα.

Ο «Οίκος των Ελλήνων» θα είναι ανοιχτός καθημερινά, έως και την Παρασκευή, από τις 11 το πρωί έως και τις 11 το βράδυ.

«Γελοιότητα, αισχρή ψευδολογία και κακοήθεια» το δημοσίευμα της Independent

Την έντονη αντίδραση των υπευθύνων λειτουργίας του «Σπιτιού των Ελλήνων» που άνοιξε στο Λονδίνο με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Independent περί υπερβολικών δαπανών από Έλληνες Ολυμπιακούς αξιωματούχους εν καιρώ κρίσης.

Ο επικεφαλής του Βρετανοελληνικού Επιμελητηρίου, Χάρης Οικονομόπουλος, που ανέλαβε την πρωτοβουλία χαρακτήρισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ το δημοσίευμα «γελοιότητα, αισχρή ψευδολογία και κακοήθεια», καθώς ο συντάκτης της εφημερίδας είχε λάβει αναλυτική ενημέρωση για το κόστος λειτουργίας του Σπιτιού των Ελλήνων.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Οικονομόπουλος, ο ΟΠΑΠ προσέφερε 50.000 ευρώ για αυτές τις οκτώ ημέρες, ενώ το υπόλοιπο ποσό προέρχεται αποκλειστικά από ιδιωτικές χορηγίες, όπως από τη Γιάννα Αγγελοπούλου.

Σημείωσε επίσης ότι οι 150.000 λίρες δεν αντιστοιχούν μόνο στο ενοίκιο του κτιρίου, αλλά καλύπτουν τα έξοδα διοργάνωσης μιας σειράς εκδηλώσεων, των μόνων εξαγωνιστικών δραστηριοτήτων προώθησης της Ελλάδας κατά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου (παρουσίαση του προγράμματος Μαθητιάδα, του προγράμματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας, επενδυτικό συνέδριο, εκδήλωση για τους Έλληνες εξαγωγείς, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κ.ά.). «Σίγουρα πάντως τα έξοδα αυτά δεν επιβαρύνουν Ολυμπιακούς αξιωματούχους, όπως υποστηρίζει ο συντάκτης της εφημερίδας», πρόσθεσε ο κ. Οικονομόπουλος.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η ΕΟΕ, η οποία διέψευσε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τη λειτουργία στο Λονδίνο του «Ελληνικού Σπιτιού» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και ζητά απ΄ όλους την ορθότερη εξακρίβωση πληροφοριών όταν κυρίως αυτές αναπαράγονται, ενώ επιθυμεί περισσότερο σεβασμό στην προσπάθεια των Ελλήνων αθλητών.