Το τεστ για τον ιό HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων μπορεί να προβλέψει σε βάθος χρόνου καλύτερα, σε σχέση με το τεστ Παπανικολάου («Παπ») , την πιθανότητα μία γυναίκα να εμφανίσει ή όχι καρκίνο του τραχήλου, σύμφωνα με μία νέα συγκριτική αξιολόγηση που έκαναν αμερικανοί και βρετανοί ερευνητές.    
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής επιδημιολογίας Ατίλα Λόριντς του Πανεπιστημίου Κουίν Μέρι του Λονδίνου, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 20.000 γυναικών που είχαν κάνει τεστ «Παπ» και τεστ HPV.   

Τόσο ένα θετικό τεστ HPV, όσο κι ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα στο τεστ «Παπ», προβλέπουν με σημαντικό ποσοστό επιτυχίας, ποια γυναίκα θα εμφανίσει προκαρκινικές αλλοιώσεις μέσα στην επόμενη διετία. Όμως το τεστ HPV φαίνεται να έχει καλύτερη προβλεπτική ικανότητα για το τι θα συμβεί σε μακρόχρονο ορίζοντα, μετά από δέκα έως 18 χρόνια.    


Η μελέτη 
Όπως έδειξε η νέα μελέτη, οι γυναίκες άνω των 30 ετών που ήταν εξ αρχής θετικές στο τεστ HPV, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προκαρκινικές βλάβες ή καρκίνο κατά τα επόμενα δέκα έως 18 έτη μετά το τεστ, σε σχέση με όσες είχαν αρχικά ένα μη φυσιολογικό τεστ «Παπ».   

Οι γυναίκες που διαγνώστηκαν θετικές για τα δύο στελέχη του ιού HPV (HPV16 και HPV18) που κατ'  εξοχήν θεωρούνται υπεύθυνα για πρόκληση καρκίνου, ήταν πιθανότερο όντως να εμφανίσουν τα επόμενα χρόνια προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο, άσχετα με το αν ήταν θετικό ή αρνητικό το αρχικό τεστ «Παπ» που είχαν κάνει.  
 
Επίσης, ένα αρχικό αρνητικό τεστ HPV προέβλεπε καλύτερα ποια γυναίκα δεν θα εμφάνιζε καρκίνο, από ό,τι προέβλεπε το τεστ «Παπ». 
Όπως είπε ο Ατίλα Λόριντς, οι γυναίκες που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ για τον ιό HPV των θηλωμάτων, μπορούν να αισθάνονται ότι έχουν βελτιωμένη προστασία όσον αφορά στον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου. 
Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες, τόνισαν πως αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα τεστ πρέπει να αντικαταστήσει το άλλο.      


Συνδυασμός εξετάσεων  
Ο δρ Λόριντς επισήμανε τη σημασία και των δύο διαφορετικών μορφών ελέγχου. Αυτό που δείχνει η νέα μελέτη, όπως είπε, είναι ότι υπάρχουν αυξημένες περιπτώσεις προκαρκινικών αλλοιώσεων που μπορούν να ανακαλυφθούν με το πρόσθετο γενετικό τεστ του HPV, σε σχέση με το παραδοσιακό τεστ «Παπ» που αποτελεί πλέον εξέταση ρουτίνας για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.   
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα συγκριτική έρευνα επιβεβαιώνει ότι αν το τεστ HPV είναι αρνητικό, τότε είναι δυνατό να μεσολαβεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο διαδοχικά τεστ «Παπ» για τις γυναίκες άνω των 30 ετών. Επίσης ανέφεραν ότι το τεστ HPV θα μπορούσε ακόμα και να προηγείται σε σχέση με το τεστ «Παπ».   

Και τα δύο τεστ γίνονται με τη λήψη κυτταρικών δειγμάτων από τον τράχηλο της μήτρας. Το τεστ «Παπ» ανιχνεύει αλλοιώσεις στα κύτταρα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο, ενώ το τεστ HPV ανιχνεύει το γενετικό υλικό (DNA) του ιού HPV που μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές αλλοιώσεις.   

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Oncology».   

 πηγή: tovima.gr