Ομόφωνο ψήφισμα εξέδωσε σήμερα  η έκτακτη «Σύνοδος των Πρυτάνεων» με αφορμή τις προωθούμενες ανακατατάξεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από το Λαύριο, όπου και συσκέφθηκαν οι πρυτάνεις, διαπίστωσαν ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο, δεν απαντά ούτε καν στις ελάχιστες των αλλαγών που έχουν αιτηθεί οι ίδιοι μέσω των οργάνων τους. Παράλληλα παρατηρούν ότι ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ εκτιμούν ότι κάποιες ρυθμίσεις ενδεχομένως εγείρουν θέμα αντισυνταγματικότητας.

Οι επικεφαλής των ΑΕΙ αφετηριακά αναγνωρίζουν ότι αν και «ο Νόμος 4009 / 2011 βύθισε τα Πανεπιστήμια σε κρίση», εκείνοι επί δύο χρόνια υποβάλουν  «σειρά ρεαλιστικών προτάσεων υπέρβασης των αδιεξόδων», επιχειρώντας να επιτύχουν την «απρόσκοπτη ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία των Πανεπιστημίων».

 

Εν τούτοις, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, «το κατατεθέν σχέδιο νόμου, ουσιαστικά δεν απαντά στις ελάχιστες αυτές αλλαγές που θεωρήθηκαν αναγκαίες από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Αντίθετα, αφήνει ανοικτά ουσιώδη ζητήματα, όπως αυτά των αποφασιστικών, διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Ιδρύματος, του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος των εκλογικών διαδικασιών, της προεπιλογής από το Συμβούλιο των υποψηφίων για τα μονοπρόσωπα πανεπιστημιακά όργανα, καθώς και της θεσμικής διασφάλισης της δημόσιας χρηματοδότησης. Διατηρεί τέλος διατάξεις που εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας».

 

Κατόπιν αυτών, οι πρυτάνεις απορρίπτουν την επίμαχη ρύθμιση, αφού «το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί λύση για τα Πανεπιστήμια, καθώς δεν συμβάλλει στην ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και δεν απαντά στα τρέχοντα και επείγοντα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των  ΑΕΙ».

Εν τούτοις, ως προς το ζήτημα της απρόσκοπτης εκτέλεσης των ακαδημαϊκών λειτουργιών, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Συνόδου, «οι διοικήσεις των ελληνικών Πανεπιστημίων, παρά τις αντίξοες συνθήκες που τους επιβλήθηκαν και τις αμετροεπείς επιθέσεις που δέχθηκαν από κάθε λογής κέντρα συμφερόντων, κράτησαν όρθια τα Ιδρύματα και συνεχίζουν, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να εγγυώνται την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ».

 

Ποικίλες πολιτικές αντιδράσεις για τις αλλαγές


Αυτή η ομόφωνη ανάγνωση του νομοσχεδίου εκ μέρους των επικεφαλής των διοικήσεων των ΑΕΙ, η οποία ουσιαστικά αποτελεί απόρριψη του νομοσχεδίου που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έρχεται σε συνέχεια των σημερινών στάσεων εναντίωσης προς τις επικείμενες ρυθμίσεις.

 

Αν και η αιτιολόγηση εδράζεται σε διαφορετική βάση, τόσο τα κόμματα της αντιπολιτευόμενης αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, όσο και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Ραγκούσης κ.ά- δηλώνουν απορριπτικοί προς τους σχεδισμούς της κυβέρνησης.

Παράλληλα, τη δική της αντίθεση εξέφρασε σήμερα και η Χρυσή Αυγή.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση των ακαδημαϊκών, η εναντίωση τόσο της αξιωματικής όσο και της ελάσονος αντιπολίτευσης, αλλά και -ίσως δε και κυρίως- οι σφοδρές αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υποσηρίζει την κυβέρνηση, αφενός καταδεικνύουν την ύπαρξη αρκετών διαφορετικών, αν και ετερόκλητων, φωνών σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφετέρου υπονομεύουν την κυβερνητική συνοχή εν όψει της πρώτης σημαντικής κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας της.

 

 

TAGS