current views are: 1

3 Αυγούστου 2012
Δημοσίευση17:27

Άγριο «ψαλίδι» από τον ΕΟΠΥΥ ζητά η τρόικα

Θηλιά στο λαιμό του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως βάζουν οι απαιτήσεις των δανειστών διαμορφώνοντας θολό τοπίο στον τομέα της Υγείας.

Δημοσίευση 17:27’
αρθρο-newpost

Θηλιά στο λαιμό του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως βάζουν οι απαιτήσεις των δανειστών διαμορφώνοντας θολό τοπίο στον τομέα της Υγείας.

Θηλιά στο λαιμό του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως βάζουν οι απαιτήσεις των δανειστών διαμορφώνοντας θολό τοπίο στον τομέα της Υγείας. Eνώ αναμενόταν ότι η τρόικα θα ζητούσε περικοπές 300 εκατ. ευρώ από τον τομέα της Υγείας το 2013, οι δανειστές, όπως ανέφερε το Mega, ζητούν τετραπλάσιες περικοπές (1,2 δισ.) εκ των οποίων τα 800 εκατ. από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι περικοπές από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ζητούνται την ώρα που χρωστάει σχεδόν… παντού, δηλαδή σε φαρμακοποιούς, γιατρούς, κλινικές, φυσιοθεραπευτές, μεταξύ άλλων. Ο ΕΟΠΥΥ ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2012 εμφανίζει «μαύρη τρύπα» ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά, αντί να ενισχυθεί οι δανειστές ζητούν να περικόψει κι άλλες δαπάνες, με το τοπίο στην Υγεία να εμφανίζεται όλο και πιο ζοφερό. Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα οι φαρμακοποιοί θα επανεξετάσουν τη στάση τους, με νέες κινητοποιήσεις να μην αποτελούν απίθανο ενδεχόμενο, ενώ γιατροί παραιτούνται δημιουργώντας μεγάλο λειτουργικό πρόβλημα στα νοσοκομεία.

Μιλώντας το πρωί στον Βήμα Fm ο πρόεδρος του EOΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης ανέφερε ότι εάν υπάρχει υπάρχει μια υστέρηση εσόδων  ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες ξεπερνά και το 40% τότε είναι αντίστοιχη και η υστέρηση εσόδων απέναντι στον ΕΟΠΠΥ». Παράλληλα, για το έλλειμμα του Οργανισμού είπε ότι «εάν, σήμερα, υπάρχει μια υστέρηση η οποία υπολογίζεται στο 1 δις ευρώ στο επίπεδο των ασφαλιστικών εισφορών, όταν έχεις προϋπολογίσει σ΄ ένα προϋπολογισμό εσόδων ότι θα είναι 4,5 δισ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές κι αυτή τη στιγμή βλέπεις ότι υπολείπεται σημαντικά τότε, εάν μέχρι το τέλος του  χρόνου δεν λυθούν τα προβλήματα σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας, αυτό δεν μπορεί να υπολογιστεί σήμερα, αλλά μπορεί να είναι μεγαλύτερο το έλλειμμα».


σχετικα αρθρα