Oλοκληρώθηκε με προσαγωγές και συλλήψεις η ευρεία αστυνομική επιχείρηση που είχε αρχίσει εδώ και τρεις μέρες σε Αθήνα και Έβρο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και συγκεκριμένα για την απώθηση παράνομων μεταναστών από τη μεθοριακή γραμμή και την απομάκρυνσή τους από το κέντρο της Αθήνας.  «Χαώδη» χαρακτήρισε ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, που σύμφωνα με πληροφορίες διεξήχθη κατ΄εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με την κωδική ονομασία «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», έχουν προσαχθεί από το κέντρο της πρωτεύουσας 1.500 αλλοδαποί, εκ των οποίων συνελήφθησαν 500, καθώς όπως διαπιστώθηκε, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις νόμιμης παραμονής στη χώρα μας.

Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Χρήστος Μανούρας, δεν πρόκειται για μία επιχείρηση ρουτίνας (σκούπα), αλλά για ένα μόνιμο μέτρο. Ο αστυνομικός υποδιευθυντής μίλησε για μια γιγαντιαία επιχείρηση, με τη συμμετοχή 4.500 αστυνομικών (2.500 στον Έβρο και 2.000 στην πρωτεύουσα, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας και θα συνεχιστεί σε βάθος χρόνου.

Στόχος, η απώθηση των παράνομων μεταναστών από τον Έβρο και η σφράγιση των συνόρων, καθώς επίσης η επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους. Η αρχή, ανέφερε ο κ. Μανούρας, γίνεται από το κέντρο της Αθήνας και θα ακολουθήσει η περιφέρεια.  

Όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., ήδη στον Έβρο, πλέον του φράχτη, «δημιουργείται μια ανθρώπινη ασπίδα από συνοριοφύλακες, η οποία θα υποστηρίζεται από τους 30 εκπαιδευμένους σκύλους που διαθέτει για το σκοπό αυτό, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και τα νέα επανδρωμένα πλωτά μέσα που θα περιπολούν στον ποταμό.  

Όσον αφορά στο χρονικό διάστημα των 30 ημερών που χορηγείται σε όσους παράνομους μετανάστες εντοπίζονται, διεμήνυσε πως ο χρόνος αυτός θα μειωθεί στο ελάχιστο. «Οποιοσδήποτε εντοπίζεται, είτε πεζός είτε κινούμενος μέσω οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου», τόνισε ο εκπρόσωπος, «θα προσάγεται στα κέντρα κράτησης όπου και θα παραμένει προσωρινάν μέχρι και την επιστροφή τους στη χώρα προέλευσης».  

Παράλληλα, στην Αθήνα αρχίζει προσπάθεια αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του παραεμπορίου, ενώ παρουσία εισαγγελικών αρχών, η ΕΛ.ΑΣ. στον εντοπισμό των διαμερισμάτων όπου διαμένουν δεκάδες παράνομων μεταναστών κάτω από απαράδεκτες συνθήκες τόσο υγιεινής όσο και ασφάλειας. Για το λόγο αυτό την επιχείρηση συνδράμουν συνεργεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι εγκαταλελειμμένες οικίες όπου έχουν βρει κατάλυμα οι παράνομοι μετανάστες θα σφραγιστούν σταδιακά σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.

Το μέγεθος της επιχείρησης ωστόσο, «δεν αναιρεί την υποχρέωση του πλήρους σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ και στο σημείο αυτό σημείωσε πως έχουν δοθεί ρητές εντολές και σαφείς οδηγίες σε όλο το αστυνομικό προσωπικό που συμμετέχει στην επιχείρηση «για την τήρηση στον απόλυτο βαθμό του σεβασμού τόσο της προσωπικότητας όσο και των θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων του κάθε μετανάστη».