Την έντονη αντίδραση τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης προκάλεσε η μεταφορά και εγκατάσταση παρανόμων μεταναστών στις εγκαταστάσεις των Σχολών Δοκίμων Αστυφυλάκων στην Ξάνθη και την Κομοτηνή.
Οι ιεράρχες, σε επιστολή τους προς τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως Νικόλαο Δένδια κάνουν λόγο για πραξικοπηματικές αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην του λαού της Θράκης και για «εθνικό έγκλημα»

Οι Μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για την εν λόγω επιχείρηση «σκούπα» και τη διαφωνία τους με τον χαρακτηρισμό «σκουπίδια» που επί της ουσίας αποδίδεται στους λαθρομετανάστες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα amen.gr, οι τέσσερεις Ιεράρχες προαναγγέλλουν πως «θα ζητήσουν, αυτές τις ημέρες, να σας επισκεφθούν οι θεσμικοί φορείς της Θράκης. Σας ζητάμε να τους δεχθείτε και να τους ακούσετε καλά, επειδή έχουμε πεισθεί ότι κανένας δεν γνωρίζει και δεν αγαπά αυτόν τον τόπο περισσότερο από εμάς που ζούμε σ’αυτόν».