Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ανεμοδούρι Αρκαδίας, στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Επείγουσα έκκληση να σταλούν υδροφόρες, ερπυστριοφόρα και μηχανοκίνητα της ΔΕΗ για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης απευθύνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Από τη φωτιά που εκδηλώθηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε δασική έκταση στην περιοχή της Μεγαλόπολης έχουν τραυματιστεί έξι άτομα και έχουν εκκενωθεί τρεις οικισμοί.


Δυο πολίτες, ένας άντρας και μια γυναίκα, τραυματίστηκαν από τη φωτιά. Μάλιστα ένας 60χρονος, που έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Τρίπολης και λόγω της σοβαρότητας κατάστασής του διακομίζεται σε νοσοκομείο των Αθηνών. Η γυναίκα αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα, όπως και τέσσερις πυροσβέστες.


Οι συνεχείς αλλαγές της φοράς του ανέμου καθιστούν το έργο των πυροσβσεστικών δυνάμεων εξαιρετικά δύσκολο. Η φωτιά, η οποία αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα, διαπέρασε το χωριό, καίγοντας ένα σπίτι του οικισμού και προκαλώντας ζημιές στα υπόλοιπα.

Την επιχείρηση της κατάσβεσης διενεργεί ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής με 20 οχήματα, 40 πυροσβέστες από την Αρκαδία και γειτονικούς νομούς, 22 άτομα πεζοπόρο, ενώ τις ενέργειές της υοστηρίζουν από αέρος  4 αεροσκάφη καναντέρ, καθώς και ένα ελικόπτερο.


Υπο μερικό έλεγχο η φωτιά στις Οινούσσες

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στις Οινούσσες. Επίσης απεγκλωβίστηκαν, οι περίπου πενήντα άνθρωποι, προσκυνητές αλλά και μοναχές, που βρισκόταν Μονή της Ευαγγελίστριας.

Η φωτιά, που ξέσπασε στο δυτικό μέρος του νησιού, έγινε άμεσα αντιληπτή, όμως οι άνεμοι που πνέουν οδήγησαν τις φλόγες προς τη μονή, με αποτέλεσμα να την περικυκλώσουν. Η βλάβη που προκάλεσε η πυρκαγιά στο τηλεφωνικό δίκτυο δεν επέτρεψε στις μοναχές να καλέσουν έγκαιρα σε βοήθεια.


Για την κατάσβεσή της επιχειρούν οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, εννεαμελές πεζοπόρο τμήμα, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.


«Πύρινο κύμα» σαρώνει την Ελλάδα

Παράλληλα πύρινα μέτωπα μαίνονται σε Όλυμπο, Λάρισα, Ιεράπετρα και Κύθηρα.

Πυρκαγιά
εκδηλώθηκε το πρωί στη θέση Παπά Αλώνι στον Όλυμπο. Στο σημείο έσπευσαν εξ αρχής οχήματα της πυροσβεστικής.

Υπο μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγία στο Δαμάσι στο νομό Λάρισας. Επί τόπου επιχειρούν 24 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και 18 άτομα πεζοπόρο τμήμα, συνεπικουρούμενοι από δύο αεροσκάφη.

Φωτιά επίση μαίνεται επίσης στις Μουρνιές στην Ιεραπέτρα Κρήτης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με εναέρια μέσα και έχουν θέσει υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά.

Εν τω μεταξύ πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και σε χαμηλή βλάστηση στη Χώρα Κυθήρων. Εκεί στο έργο της πυρόσβεσης συμμετέχουν επτά πυροσβέστες με τρία οχήματα. Από τον αέρα επιχειρούν δύο αεροσκάφη.