Πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την επιστροφή στο ακέραιο των συντάξεων και επιδομάτων που εισπράττονταν παράνομα αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, όπως δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τρίτης ο Γιάννη Βρούτσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, έως τις αρχές φθινοπώρου θα είναι έτοιμο ένα νέο σύστημα, το οποίο θα εφαρμοστεί από 1/1/13 για να τερματιστεί διά παντός η παραβατικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία και το φαινόμενο των «μαϊμού» συντάξεων.

Όπως είπε, το υπουργείο Εργασίας βρήκε έναν απλό και έξυπνο τρόπο για να διασφαλίσει τη νομιμότητα, χωρίς επιπλέον δαπάνες. «Δεν θα χρειαστεί ούτε ευρώ, ούτε μια εργατοώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στη νομική ρύθμιση που προωθεί ο Γιάννης Βρούτσης, θα προβλέπει μια περίοδο «χάριτος», κατά την οποία όσοι εισέπραξαν παράνομα συντάξεις ή επιδόματα θα τα επιστρέψουν. Σε αντίθετη περίπτωση, οι παρανομούντες θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές ποινές.

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικά στοιχεία για τις συντάξεις «μαϊμού» προκύπτουν από τις διασταυρώσεις που διενεργεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) στα μητρώα Ασφαλιστικών Ταμείων.
 
Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ΒΗΜΑ 99,5 ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης, αναφερόμενος στους ελέγχους που διενεργεί η ΓΓΠΣ στα μητρώα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και οι οποίοι θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2012, αποκάλυψε πως το 10% των περιπτώσεων είναι «τυφλό» δηλαδή δεν είναι ξεκάθαρο ποιος λαμβάνει τη σύνταξη.

Όπως τόνισε, από τους εν εξελίξει ελέγχους στα μητρώα κάποιων ταμείων, το 60% των δεδομένων αφορά σε σωστά στοιχεία, το 30% σε δεδομένα που απαιτούν εύκολη διόρθωση, ενώ στο 10% των περιπτώσεων δεν προκύπτει από το μητρώο ποιος λαμβάνει τη σύνταξη.

«Βλέπουμε Αριθμούς Φορολογικών Μητρώων που αντιστοιχούν σε νομικά πρόσωπα να παίρνουν συντάξεις», τόνισε ο κ. Θεοχάρης προσθέτοντας η ΓΓΠΣ έχει ήδη ελέγξει τα μητρώα του Ταμείου Νομικών, του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΣΑΥ. Για τον ΟΑΕΕ τόνισε πως τα στοιχεία δείχνουν πως η κατάσταση είναι καλύτερη από ότι στα άλλα Ταμεία.

«Από τι στιγμή που ξέρουμε σε ποιον δίνει σύνταξη το Ταμείο προχωρούμε σε διασταύρωση με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων. Πρώτα ελέγχουμε το μητρώο, ύστερα κάνουμε τη διασταύρωση με τον ΑΦΜ», τόνισε, προσθέτοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις που έχει δηλωθεί «τυχαίος» Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και έχει δηλωθεί για την καταβολή της σύνταξης τραπεζικός λογαριασμός που αντιστοιχεί σε άλλο πρόσωπο.

Πάντως, ήδη έχει δοθεί κατεπείγουσα εντολή προς όλες τις διοικήσεις των φορέων εποπτείας του υπουργείου Εργασίας, ώστε αυτές να παραδώσουν άμεσα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων, που αφορούν σε περιστατικά καταχρηστικής χορήγησης και είσπραξης  συντάξεων, επιδομάτων και κάθε είδους μεταβιβαστικών πληρωμών εν γένει.

Η προθεσμία λήγει στις 17 Αυγούστου, όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.