Ενεργό και άκρως επικίνδυνο είναι το πύρινο μέτωπο στην Αρκαδία, με τις εστίες σε Ανεμοδούρι και Ραψωμάτι να παραμένουν ανεξέλεγκτες, εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων που πνέουν σην περιοχή.  Σημαντικά πύρινα μέτωπα είναι ακόμη ενεργά στο Σολωμό Κορινθίας και στην Κεφαλονιά. Νωρίτερα εκδηλώθηκαν φωτιές στα Καρδάμενα στην Κω, σε Κορωπί και Πικέρμι, όπως και στο Άγιο Όρος. Η «πύρινη κόλαση» της Αρκαδίας

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης από το Ανεμοδούρι Αρκαδίας και μαίνεται μέχρι και σήμερα, σε σημείο που η νύχτα για τους κατοίκους της περιοχής προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο. Το πλέον δύσκολο μέτωπο είναι αυτό που έχει κατεύθυνση προς Σκορτινού και την ιερά Μονή Μπούρας, στα όρια με την Λακωνία.

Συνολικά, έως τώρα έχουν καεί περίπου 27.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Στο χώρο της πυρκαγιάς έχει καταφθάσει μεγάλη δύναμη πυρόσβεσης, με προσωπικό ακόμα και από τη Θεσσαλία, ενώ πολύτιμη είναι η βοήθεια τόσο του στρατού όσο και μονάδων της ΔΕΗ από το ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης, αλλά και ιδιωτών.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, η αστυνομία συνέλλαβε 45χρονο οδηγό ταξί με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Εξαιτίας της φωτιάς στην Αρκαδία η εθνική οδός Κορίνθου - Τριπόλεως - Καλαμάτας είχε κλείσει και στα δυο ρεύματά της, από το 178ο χλμ έως το 198ο χιλιόμετρο. Εδώ και λίγα λεπτά η σήραγγα άνοιξε εκ νέου.

Με απόφαση του ΓΕΕΘΑ, από το πρωί είχε ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Διευκαλίων».

Σε «πύρινο κλοιό» ο Σολωμός Κορινθίας

Στις 2:30 τα ξημερώματα εκδηλώθηκε νέα εστία πυρκαγιάς στον Σολωμό Κορινθίας, όπου καίει πευκοδάσος και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, εν τούτοις οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις με αποτέλεσμα την πολύ δύσκολη μάχη της πυρόσβεσης να δίνουν ισχυρές χερσαίες δυνάμεις με 37 πυροσβέστες, 19 οχήματα και 5 αεροσκάφη.

Πάντως, αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να ισχύει η διακοπή κυκλοφορίας στα δύο ρεύματα της ΕΟ Κορίνθου - Τριπόλεως, από το 84ο έως το 100ό χλμ λόγω της πυρκαγιάς.

Το μέτωπο της Κεφαλονιάς

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κατελειός στην Κεφαλονιά. Για την πυρόσβεση επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 6 Πετζετέλ.

Μάχη με τις φλόγες στο Άγιο Όρος

Επίσης σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε δασική έκταση, κοντα στη Μονή Χιλανδαρίου, στο Άγιο Όρος. Η φωτιά ξεκίνησε από γεωργική έκταση και αναπτύχθηκε στο πευκοδάσος.

Εκκενώσεις ξενοδοχειακών μονάδων στην Κω


Πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Καρδάμενα στην Κω. Προληπτικά εκκενώθηκαν τέσσερα ξενοδοχεία στην περιοχή, καθώς οι φλόγες ενδέχετο να προκαλούσαν αναπνευστικά προβλήματα.

Επί τόπου επιχείρησαν 14 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα. Τις ενέργειές τους συνέδραμαν από αέρος δύο αεροσκάφη. Πλέον η φωτιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο.

Εστίες φωτιάς σε Πικέρμι και Κορωπί

Παράλληλα, φωτιά σε χαμηλή βλάστηση ξέσπασε στο Πικέρμι κοντά στη Λεωφόρο Μαραθώνος, όπως και στο Κορωπί, στην Αγία Μαρίνα. Για την κατάσβεση επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, καθώς και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος. Και αυτές οι φωτιές είναι υπό μερικό έλεγχο.