Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές και τα χωριά της Αρκαδίας που επλήγησαν από την πυρκαγιά, η οποία άρχισε το μεσημέρι της Τρίτης από το Ανεμοδούρι Μεγαλόπολης, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα των τοπικών αρχών και της περιφέρειας Πελοποννήσου.Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η τοπική κοινότητα Ουρανούπολης του Δήμου Αριστοτέλη, έπειτα από αίτημα του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στο Άγιο Όρος.
Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Εν τω μεταξύ δε σταματούν οι αναζωπυρώσεις των πυρκαγιών σε Αρκαδία και  Σπαθοβούνι Κορινθίας, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν τον έλεγχο και την πυρόσβεση. Πιο κρίσιμη είναι η αναζωπύρωση από τα Μαλλωτά προς την Παλαιόχουνη, στην κατάσβεση της οποίας λαμβάνουν μέρος ενισχυμένες επίγειες δυνάμεις, ώστε να την ελέγξουν. Μεταξύ άλλων πραγματοποιείται σύσκεψη στην περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό τον περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, προς επίτευξη του συντονισμού της κατάσβεσης, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία έχει κηρυχτεί η περιοχή.

Πύρινος όλεθρος στην Αρκαδία

Στην Αρκαδία το κύριο μέτωπο είναι στην περιοχή Μαλλωτά, Βίγλες και Παλαιόχουνη, μεταξύ παλαιάς και νέας εθνικής οδού, ενώ σποραδικές αναζωπυρώσεις σημειώνοντας στην περιοχή που κάηκε τις τελευταίες μέρες.

Με το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού πραγματοποιούν τέσσερα αεροσκάφη PZL, δύο Canadair και δύο ελικόπτερα Erickson. Στη περιοχή παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις (πάνω από 200 πυροσβέστες, δυνάμεις του στρατού και της αεροπορίας και εθελοντικές ομάδες) προκειμένου να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, σημείωσε ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην περάσει η φωτιά στην παλαιά εθνική οδό και επεκταθεί σε χωριά του δήμου Τρίπολης. Αντίθετα, δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τα μέτωπα της Φαλαισίας, τα οποία ελέγχονται.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά στην Αρκαδία έχει καταστρέψει περίπου 27.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης, με ελαιόδεντρα, μελίσσια και ζωικό κεφάλαιο.

Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου αναβάλλονται, λόγω των πυρκαγιών στην Αρκαδία και την Κορινθία, τα εγκαίνια που είχαν προγραμματιστεί για αύριο το πρωί στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ουρανούπολη

Σε ύφεση είναι και η φωτιά στο Αγιον Όρος, η οποία το πρωί απείλησε τον οικισμό της Ουρανούπολης. Λόγω των διαστάσεων που πήρε η πυρκαγιά, νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού της Ουρανούπολης και γειτονικών οικισμών, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν και ξενοδοχεία της περιοχής.

Στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος πέντε αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, τις προσπάθειες των οποίων, όμως, εμποδίζει το δύσβατο της περιοχής.

Εκκληση στους πολίτες να μην κινούνται προς Ουρανούπολη εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής. Για τον ίδιο λόγο διεκόπη η κυκλοφορία στους δρόμους που οδηγούν στους οικισμούς της Ουρανούπολης, της Τρυπητής και των Νέων Ρόδων.