Νέο μοντέλο εργασιακής εφεδρείας για περίπου 40.000 υπαλλήλους ετοιμάζει η κυβέρνηση για να συμπληρώσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2014, όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο πρακτορείο Reuters. «Το σχέδιο της εφεδρείας θα προχωρήσει», είπε στο Reuters ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Την προηγούμενη φορά απλά δεν εφαρμόστηκε», πρόσθεσε.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο το θέμα της εφεδρείας αναμένεται να δημιουργήσει τριγμούς, καθώς ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά διαφωνούν με το μέτρο, αναφέροντας ότι θα τηρήσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους.

Σύμφωνα με το πρώτο πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας που εισήγαγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2011, περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έβγαιναν σε εφεδρεία, λαμβάνοντας το 40% των αποδοχών τους για έναν χρόνο. Τελικά αποχώρησαν μόνο 6.500 υπάλληλοι, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης, και λίγες εκατοντάδες ήταν αυτοί που εντάχθηκαν στο μέτρο της εφεδρείας.

Σύμφωνα με το «Εθνος», οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται νέο μοντέλο για την εφεδρεία με αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού και των στελεχών του Δημοσίου και φαίνεται ότι εγκαταλείπεται η πρόταση της ΝΔ, που υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες θεωρείται ανέφικτη.

Ήδη, στο πρώτο πακέτο των 21 φορέων που ανακοινώθηκαν και αναμένεται μέσα στον μήνα να εκδοθούν οι κανονιστικές ρυθμίσεις για την κατάργηση ή συγχώνευσή τους, απασχολούνται περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι, που βρίσκονται στο «στοχαστρο» για αποχώρηση από το Δημόσιο.

Tαυτόχρονα, στο μικροσκόπιο θα βρεθούν οι άνω των 50 ετών –αρχής γενομένης από όσους βρίσκονται πιο κοντά στη συνταξιοδότηση – αλλά, και πάλι, θα ληφθούν υπόψη δεξιότητες, σπουδές κλπ.
 

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να μειώσει τον αριθμό των συμβασιούχων του Δημοσίου, επιχειρώντας εξορθολογισμό των αναγκών σε όλα τα υπουργεία και τους Οργανισμούς, είπαν οι αξιωματούχοι.

«Πρέπει να βρούμε τα 11,5 δισ. ευρώ, γιατί χωρίς αυτά δεν θα υπάρξει νέα δόση», είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, υποδηλώνοντας ότι η ανάγκη να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας θα κάμψει κάθε αντίσταση.