Οι περικοπές στη δημόσια διοίκηση και ειδικότερα το μείζον ζήτημα της εφεδρείας, που έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο προκειμένου να κλειδώσουν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.  Οι βασικές κατευθύνσεις για το μοντέλο της εφεδρείας που θα εφαρμοστεί θα σταλούν στην τρόικα στα τέλη Αυγούστου, καθώς προς το παρόν γίνεται η κοστολόγησή τους από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης βρίσκονται σε πυρετώδεις διεργασίες προκειμένου αφενός να καταρτίσουν το νέο μοντέλο για την εφεδρεία, αφετέρου να αναζητήσουν τρόπους, για να παρακαμφθούν συνταγματικά και άλλα νομικά εμπόδια.

Επιπλέον, οι κύριοι Στουρνάρας και Μανιτάκης συζήτησαν το ζήτημα των περικοπών ύψους 630 εκατ. ευρώ, τις οποίες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να συντονίσει φέτος στα υπόλοιπα υπουργεία. 

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης είχε εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση στο μέτρο της εφεδρείας.

«Πιστεύω ότι είναι μια δέσμη διατάξεων, η οποία δεν οδηγεί πουθενά, πέρα από το ότι έχει επιβαρύνσεις συνταγματικού χαρακτήρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.