Επικίνδυνες διαστάσεις έχουν πάρει τα πύρινα μέτωπα στο Άγιο Όρος με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες.

Τα εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης κατάφεραν να αναχαιτίσουν τις φλόγες που έκαιγαν το πευκοδάσος περιμετρικά της Ουρανούπολης και η μάχη δίνεται τώρα μέσα στο έδαφος της αθωνικής Πολιτείας, σε απόσταση ασφαλείας από τη Μονή Χιλανδαρίου, όπου υπάρχει ενεργό μέτωπο 7-8 χιλιομέτρων.

Το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και οι συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές στην κατεύθυνσή τους. Μεγάλη προσπάθεια γίνεται με ειδικά μηχανήματα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν Μονές του Αγίου Όρους.

Παράλληλα, μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών δυνάμεων, έπειτα από σχετική εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
 

Συγκεκριμένα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμο πυροσβεστικό μέσο ενώ παράλληλα υπάρχει βοήθεια και από τη Σερβία καθώς στο Άγιο Όρος υπάρχει και το σέρβικο μοναστήρι, η μονή Χιλανδαρίου. Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και για τις αντιπυρικές ζώνες. Επίσης βοηθούν δύο Σινούκ ενώ δυνάμεις του στρατού συμβάλλουν και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και στην κατάσβεση.

Στην περιοχή μεταβαίνει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου και ο στρατός επικουρικά παρέχει ό,τι ζητηθεί.

Μάλιστα το Γ΄ Σώμα Στρατού βρίσκεται σε επιφυλακή ενώ ο διοικητής του κ. Μπασιακούλης και πεζοπόρα τμήματα βρίσκονται ήδη στην περιοχή. 

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος - Μονή Χιλανδαρίου Χαλκιδική - συμμετείχαν σήμερα 5 αεροσκάφη CL-415, 1 CL-215, και 2 ελικόπτερα Σινουκ.


Επιπλέον έχουν διατεθεί από το ΓΕΣ 241 άτομα, 21 οχήματα διαφόρων τύπων, 5 προωθητές γαιών, 3 υυμουλκά, 4 υδροφόρες, καθώς και τα απαραίτητα μέσα Διοίκησης και ελέγχου των δυνάμεων και από το ΓΕΑ 4 άτομα και 2 υδροφόρες.