Τις περιοχές της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και ειδικότερα την Ουρανούπολη επισκέφθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης  
Ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Χαλκιδικής έχει τεθεί επικεφαλής της αποτίμησης των ζημιών, προκειμένου να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσαυτάρης.  

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, από την προσεχή Δευτέρα ξεκινούν οι προσπάθειες καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης των δικαιούχων με προτεραιότητα στους παραγωγούς του ζωικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανόμενου και του μελισσοκομικού, το οποίο θα αποζημιωθεί και αυτό απευθείας από τον ΕΛΓΑ. Παράλληλα, προχωράει η αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο, το οποίο θα αποζημιωθεί από τα προγράμματα Π.Σ.Ε.Α.

Τη Δευτέρα 20 Αυγούστου θα καταβάλλεται η εξισωτική αποζημίωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων, γεωργών και κτηνοτρόφων, γεγονός που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Επιπλέον, καθώς ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων για τα σχέδια βελτίωσης που αφορούν στην κτηνοτροφία και τους νέους αγρότες, έχει δοθεί εντολή να δοθεί προτεραιότητα στις αιτήσεις που προέρχονται από αγρότες, από τις πληγείσες, από τις πυρκαγιές, περιοχές.

Η ανακοίνωση του υπουργείου υπογραμμίζει ότι, στο αίτημα των τοπικών φορέων να χαρακτηριστεί η περιοχή τους ως πυρόπληκτη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνηγορήσει θετικά προς το σκοπό αυτό, όπως είχε γίνει και στην Κρήτη και στη συνέχεια και την Πελοπόννησο και τώρα στη Χαλκιδική.

Ο κ. Τσαυτάρης ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των υπηρεσιών των τοπικών αρχών για τις προσπάθειές τους να περιορίσουν τόσο την έκταση των πυρκαγιών όσο και τις ζημιές που προκλήθηκαν και τόνισε: «αναλογιζόμενοι ότι ένα μέρος των πυρκαγιών αφορά τις εκτάσεις του Αγίου Όρους γίνεται αντιληπτό πόση μεγαλύτερη σπουδαιότητα έχουν οι προσπάθειες αυτές, προκειμένου να προστατευθεί αυτή η γιγάντια κληρονομιά».