Τα 35.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αγγίζει η καταστροφή που υπέστη η Αρκαδία από την φωτιά της περασμένης εβδομάδας σύμφωνα με την τελική εκτίμηση των αρχών, ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης, Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας. Όπως επισήμανε, τα πρώτα συνεργεία καταγραφής των ζημιών του ΕΛΓΑ βρέθηκαν σήμερα στα χωριά Ανεμοδούρι και Ρούτσι και θα συνεχίσουν το έργο της καταγραφής και στα υπόλοιπα χωριά. Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία ενίσχυσης των πληγέντων με τη χορήγηση προνοιακού επιδόματος, ύψους 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό.

Ο κ. Γιαννακούρας ανέφερε επίσης ότι κλιμάκιο της υπηρεσίας Αντισεισμικού Σχεδιασμού (ΥΑΣ) θα επισκεφτεί την πληγείσα περιοχή τις επόμενες ημέρες, για έλεγχο και καταγραφή των κτιρίων που υπέστησαν ζημιά από τη φωτιά. Σήμερα, καθορίστηκαν άλλωστε οι επιτροπές με μηχανικούς της περιφέρειας και από αύριο δύο συνεργεία θα ξεκινήσουν καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί στις υποδομές, κυρίως σε δρόμους και γεφύρια χειμάρρων και ποταμών, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις, ενόψει του χειμώνα, καθώς και παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, όπου αυτή κριθεί αναγκαία.

Ειδική επιτροπή συστάθηκε και από το τμήμα Εμπορίου που θα κάνει καταγραφή των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη φωτιά, όπως ελαιοτριβεία και τυροκομεία, ενώ από τον δήμο Μεγαλόπολης έχουν κινηθεί οι διαδικασίες, για παροχή ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους που έχουν ανάγκη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας υπογράμμισε πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα αναδάσωση και περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής και για τον σκοπό αυτόν, πρόσθεσε, είναι σε συνεργασία με το δασαρχείο.