Ψάχνουν στο Διαδίκτυο, παίρνουν τηλέφωνο να μάθουν εάν υπάρχουν θέσεις, ζητούν φυλλάδια με το πρόγραμμα σπουδών. Νέοι από τις ευρωπαϊκές χώρες-PIGS αναζητούν την εκπαιδευτική τους τύχη στις βόρειες κυρίως χώρες ενώ ήδη το ενδιαφέρον τους για σπουδές στο εξωτερικό ξεπερνά το 150% σε σχέση με το 2011.
Αυτό τουλάχιστον δείχνει πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η ευρωπαϊκή εκπαιδευτική διαδικτυακή πλατφόρμα StudyPortals, η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τα στοιχεία πανεπιστημίων από τον οικονομικά σταθερό - ακόμη - ευρωπαϊκό Βορρά, οι αιτήσεις φοιτητών από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν αυξηθεί από 33% έως και 100%, ανάλογα με τη χώρα, σε έναν μόλις χρόνο.
 
Αυτά τα στοιχεία, όπως εξηγούν και οι υπεύθυνοι της έρευνας, καταδεικνύουν τη σχέση ανάμεσα στις προοπτικές που έχουν αυτά τα παιδιά στις χώρες τους και στην πρόθεσή τους να σπουδάσουν και αργότερα να εργαστούν σε πολύ καλύτερες οικονομικά χώρες. «Αυτό που ουσιαστικά δείχνουν τα στοιχεία είναι ότι πολλοί ταλαντούχοι νέοι θα μετακινηθούν στις βόρειες και βορειοδυτικές χώρες να σπουδάσουν, όπου και πιθανότατα θα αναζητήσουν να ξεκινήσουν εκεί και την καριέρα τους.

Παράλληλα, όμως, διαπιστώνεται και μια έλλειψη που έχουν τα πανεπιστήμια στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες: Εχουν μείνει πίσω στο να εκσυγχρονίσουν και να δώσουν στο πρόγραμμά τους μία διεθνή διάσταση, προσελκύοντας ξένους φοιτητές. Ετσι, για παράδειγμα δεν προσφέρουν πολλά πανεπιστημιακά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Εντουιν βαν Ρεστ.
 
Είναι ενδεικτικό πως ο αριθμός των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα αγγλικά σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχει αυξηθεί από 560 το 2002 σε 5.500 το 2012. Οι βορειοδυτικές χώρες, μάλιστα, πρωτοστατούν σε αυτόν τον τομέα. Ετσι, στην Ολλανδία προσφέρονται 1.104 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά στα αγγλικά που απευθύνονται σε ξένους φοιτητές, ενώ η Γερμανία 890. Αντίθετα, η Ιταλία έχει 327 ενώ η Ελλάδα και η Πορτογαλία έρχονται τελευταίες, με 126 και 111 αντίστοιχα.
 
Για σπουδές στο εξωτερικό, στην Αγγλία, έφυγε για πρώτη φορά πριν ξεσπάσει η μεγάλη κρίση στην Ελλάδα το 2005 ο Αργύρης Παπαδόπουλος. Επέστρεψε και το 2010 πήρε και πάλι την απόφαση να φύγει, αυτή τη φορά στην Ολλανδία, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν, όπου το αντικείμενο των μεταπτυχιακών του είναι ο σχεδιασμός κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και η ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο αστικό περιβάλλον.

Πηγή: TA NEA