Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι χιλιάδες επισκέπτες κατακλύζουν κάθε χρόνο τους τοπ προορισμούς για το καθιερωμένο τάμα στην Παναγία, προσφέροντας έτσι έσοδα σε δεκάδες επαγγελματίες: ταξιδιωτικοί πράκτορες, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, ξενοδόχοι, έμποροι εκκλησιαστικών ειδών.
Φέτος όμως, ελέω... Μνημονίου, η θρησκευτική αγορά υπέστη «κούρεμα». Από ό,τι φαίνεται, η κρίση χτύπησε τον θρησκευτικό τουρισμό του Δεκαπενταύγουστου. Μειωμένη κατά 50%, για παράδειγμα, είναι φέτος η κίνηση στην Τήνο, λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου του νησιού Ανδρέας Τσιμέκης.

«Η κίνηση είναι σημαντικά μειωμένη. Υπολογίζουμε ότι σε σχέση με πέρυσι η επισκεψιμότητα έχει μειωθεί κατά 50% όπως και οι κρατήσεις σε δωμάτια ενόψει και της γιορτής. Οσο για τα εμπορικά καταστήματα η πτώση των πωλήσεων φτάνει το 60% - 70%, ακόμα και στον κεντρικό εμπορικό δρόμο που οδηγεί στην Παναγία».

Η ύφεση δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε τον θρησκευτικό τουρισμό που συγκεντρώνει κάθε χρόνο το νησί, ιδιαίτερα τον Δεκαπενταύγουστο. Οπως λέει, το τελευταίο διάστημα ο θρησκευτικός τουρισμός μετατράπηκε σε προσκυνηματικό τουρισμό, γεγονός που έχει σοβαρή επίπτωση τόσο στις κρατήσεις των ξενοδοχείων και δωματίων όσο και στους τζίρους των επιχειρήσεων. «Οι επισκέπτες έρχονται, προσκυνούν και φεύγουν την ίδια ημέρα. Αλλοτε έμεναν μερικές ημέρες στο νησί και αυτό κινούσε την αγορά», προσθέτει ο κ. Τσιμέκης.

Μείωση παρατηρείται φέτος και στα τάματα. Στα χρυσά, ασημένια ή επάργυρα αντικείμενα, δηλαδή, που συνηθίζουν να αφιερώνουν οι πιστοί στην εικόνα της Παναγίας. Είναι από τα είδη που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση στο αυγουστιάτικο «ιερό» εμπόριο.

Φέτος ο χονδρέμπορος εκκλησιαστικών ειδών Αλέξανδρος Παλαμάρης από την Τήνο διακίνησε 12.000 τάματα στα περίπου 35 καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών του νησιού. Πριν από 2-3 χρόνια όμως τα τάματα που έδινε στα καταστήματα έφταναν τις 20.000. «Αυτή τη χρονιά παρατηρείται πτώση στις πωλήσεις της τάξης του 40% λόγω της κρίσης», τονίζει. «Ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να κάνει έξοδα. Ακόμη και αυτοί που έρχονται μένουν μόνο μία ημέρα στο νησί». Προσθέτει επίσης ότι εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, οι περισσότεροι πιστοί τα τελευταία χρόνια επιλέγουν τα επάργυρα τάματα αφού οι τιμές για τα ασημένια και τα χρυσά είναι απαγορευτικές. Τα χρυσά τάματα μπορεί να φτάσουν έως τα 50 ευρώ, τα ασημένια έως τα 20, ενώ τα επάργυρα πωλούνται από 2,5 ευρώ.

Οι προσκυνητές ακόμη και για ένα δώρο από την Παναγία στους δικούς τους ανθρώπους επιλέγουν πλέον την πιο οικονομική λύση, λένε παράγοντες της αγοράς. Προτιμούν δηλαδή κάτι συμβολικό, αξίας ενός ευρώ. Αλλωστε μεγάλη μερίδα των επισκεπτών στους θρησκευτικούς προορισμούς του Δεκαπενταύγουστου είναι συνταξιούχοι που έτσι κι αλλιώς δυσκολεύονται οικονομικά.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα
TAGS