Η ύφεση της οικονομίας εμποδίζει τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τόνισε σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση του Αντέννα ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια οι δράσεις του ΟΑΕΔ συμβάλλουν σημαντικά στην επιβράδυνση της ανεργίας, η οποία θα ξεπερνούσε και το 30% εάν δεν είχαν ενεργοποιηθεί τα 68 προγράμματα του Οργανισμού. Με τον τρόπο αυτόν η ανεργία συγκρατήθηκε κατά τουλάχιστον 8 μονάδες, είπε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα καταπολέμησης της ύφεσης προκειμένου να καταπολεμηθεί –ουσιαστικά- η ανεργία.

Ωστόσο, επισήμανε πως υπάρχουν προγράμματα που «τρέχουν» από τον ΟΑΕΔ και απευθύνονται σε επιχειρήσεις, δίνοντάς τους κίνητρα (όπως επιδότηση μισθολογικού κόστους κλπ) που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 100.000 θέσεις εργασίας τουλάχιστον, αλλά λόγω της ύφεσης οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν καθώς έχει πληγεί σημαντικά η επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Υπάρχουν πάντως ορισμένες επιχειρήσεις που έχουν εκμεταλλευθεί τέτοια προγράμματα με αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων από 75.000 θέσεων εργασίας, είπε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί μεγάλη πληγή για το ζήτημα της ανεργίας και γενικότερα για τα εργασιακά ζητήματα.