Στην ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα μας αναφέρεται ρεπορτάζ του BBC με τίτλο: «Οι Έλληνες αντιμέτωποι με κύμα εγκληματικότητας εν μέσω λιτότητας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «οι Ελληνες είναι αντιμέτωποι με μια αύξηση της εγκληματικότητας την οποία η αστυνομία μοιάζει ανίκανη να ανακόψει». Στη συνέχεια αναφέρει την δολοφονία 75χρονης μέσα στην πολυκατοικία της μέρα μεσημέρι, τονίζοντας ότι ιστορίες σαν αυτή γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες σε μια χώρα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στην Ε.Ε.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που παραθέτει το BBC, το τελευταίο έτος παρατηρείται αύξηση των διαρρήξεων κατά 50% και 604 διαρρήξεις σπιτιών από την αρχή του 2012. Ωστόσο σημειώνει ότι ο αριθμός των διαρρήξεων φέτος είναι χαμηλός, εάν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του εγκληματολόγου Στράτου Γεωργούλα, βάσει των οποίων πολλά θύματα διάρρηξης δεν πηγαίνουν στην αστυνομία γιατί πιστεύουν ότι δεν θα βοηθηθούν αλλά και γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον επιβάλει κόστος στην κατάθεση μήνυσης.


Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι οι ξένοι ευθύνονται για την μισή περίπου εγκληματική δραστηριότητα στην Ελλάδα όμως πολλοί Ελληνες κατηγορούν τους ξένους για την αύξηση της εγκληματικότητας, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Η ελληνική αστυνομία αναφέρει ότι ένοπλες συμμορίες μπαίνουν στη χώρα από την Αλβανία και τη Βουλγαρία για να επιδοθούν σε διαρρήξεις καθώς πολλοί Ελληνες έχουν αποσύρει τα χρήματά τους από την τράπεζα και τα κρύβουν στο σπίτι φοβούμενοι την χρεοκοπία της Ελλάδας. Μάλιστα αναφέρει, ότι από το 2010 οι Έλληνες έχουν «σηκώσει» από τις τράπεζες περισσότερα από 72 δισ. ευρώ.


Αναφορά γίνεται και στο κόμμα της Χρυσής Αυγής. «Η Χρυσή Αυγή έχει 18 έδρες στη Βουλή, απόδειξη σημαντικής υποστήριξης προς ένα κόμμα εχθρικό προς τους παράνομους μετανάστες», λέει το BBC.


Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα είναι και η μαρτυρία ιδιοκτήτη καταστήματος όπλων στην Αθήνα, σύμφωνα με την οποία η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 60% κυρίως για αυτοπροστασία. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι γηραιότεροι κυρίως αισθάνονται ευάλωτοι και επιθυμούν να αποκτήσουν όπλο».