Ύστατη έκκληση και θεσμική προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις σχεδιαζόμενες περικοπές στα εφάπαξ και τις λοιπές συντάξιμες παροχές, απευθύνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρει στη δήλωσή του ότι τα μέτρα που αποσκοπούν στην περικοπή των εισοδημάτων του μέσου πολίτη εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο βραχυπρόθεσμους στόχους, προσφέροντας μια παροδική ανακούφιση στις κρατικές ταμειακές δυσχέρειες και επιτείνουν την ύφεση.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΔΣΑ χαρακτηρίζει «πλήγμα κατά της ασφάλειας δικαίου» την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας για αναδρομική διεκδίκηση των εφάπαξ.

Μάλιστα υπενθυμίζει ότι «με τις υπ’ αριθμ. 3/2007, 4/2007 και 5/2007 αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, οι οποίες μάλιστα - κατά το Σύνταγμα - επέχουν ισχύ νόμου, έχει κριθεί οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στις εφάπαξ καταβαλλόμενες παροχές ως ενέργεια αντικείμενη στις συνταγματικές διατάξεις περί ισότητας των πολιτών και υποχρέωσης του κράτους να μεριμνά για την κοινωνική τους ασφάλιση λαμβανομένου υπόψη τού αμιγώς ανταποδοτικού χαρακτήρα της εν λόγω παροχής και του σχηματισμού της αποκλειστικά και μόνο από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, εξαιρουμένων άλλων πόρων».