Τα συμβάντα της Ύδρας, έσπευσε ήδη να στιγματίσει το Spiegel, το οποίο, στην ηλεκτρονική του έκδοση τα χαρακτηρίζει ως κλασικό παράδειγμα «του πνεύματος φοροδιαφυγής που διακρίνει την Ελλάδα», όπως αναφέρει το ethnos.gr.
«Ένα κράτος το οποίο ολισθαίνει στη λιτότητα και ένας λαός που ακόμα και τώρα δεν θέλει να πληρώσει τους φόρους του» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό προσθέτοντας ότι «η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και ότι «τα επεισόδια σημειώνονταν στο νησί ολόκληρη την νύχτα».

Το πρωτοφανές περιστατικό άρχισε το μεσημέρι της Παρασκευής σε ψαροταβέρνα στην παραλία του νησιού. Κατά τον έλεγχο που διενεργούσαν εκεί άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας, διαπίστωσαν ότι οι υπεύθυνοι της ταβέρνας δεν έκοβαν αποδείξεις καθώς πάνω από 10 τραπέζια δεν έφεραν κανένα παραστατικό, αδίκημα που επιφέρει αυτόφωρη δίωξη.

Ζήτησαν τότε να συνομιλήσουν με τον αγορανομικό υπεύθυνο του καταστήματος. Ως τέτοιος τους υποδείχθηκε μια 55χρονη γυναίκα, η μητέρα των ιδιοκτητών.Η γυναίκα οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Ύδρας όπου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. Σύντομα αυτές συνοδεύθηκαν από λιποθυμικά επεισόδια, που ελάχιστα, πάντως, έπεισαν τους παριστάμενους ελεγκτές.

Αμέσως, και αφού, κατά πληροφορίες, η γυναίκα σκόπευε ή ήδη μεταφερόταν στο Κέντρο Υγείας της Υδρας, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος του νησιού μετέβη αυτοπροσώπως στο κατάστημα.

Εκεί, εμφανίστηκε τελικά ο ιδιοκτήτης του και γιος της 55χρονης, ο οποίος δήλωσε ότι αυτός είναι υπεύθυνος της επιχείρησης και ότι η μητέρα του απλώς τον βοηθάει στην κουζίνα.

Όταν το βράδυ πια, επιχειρήθηκε ο συλληφθείς να μεταχθεί στο ταχύπλοο με το οποίο θα μεταφερόταν στον Εισαγγελέα Πειραιά (περίπου στις 9.15 το βράδυ της Παρασκευής) κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν το χώρο που αυτό είχε δέσει μη επιτρέποντας στον λιμενάρχη και τους άντρες της Οικονομικής Αστυνομίας να επιβιβάσουν τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, η μετακίνηση των συλληφθέντων στο πλοίο ακυρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, καθώς είχε συγκεντρωθεί πλήθος δεκάδων ατόμων έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, με σκοπό να παρεμποδίσουν τη διαδικασία προσαγωγής.

Ο γιος της 55χρονης διανυκτέρευσε τελικά στο αστυνομικό τμήμα Ύδρας, έχοντας όμως προηγουμένως προλάβει, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, να ειδοποιήσει, μέσω κινητού, γνωστούς και φίλους στο νησί οι οποίοι και συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα (περίπου 50 με 60 άτομα), απαιτώντας από τον διοικητή του Α.Τ να αφήσει ελεύθερο τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας.

Ετσι το πρωί του Σαββάτου στην Ύδρα έφτασε πλοίο του Λιμενικού Σώματος, το οποίο μετέφερε επίσης μια διμοιρία των ΜΑΤ προκειμένου να ...καμφθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων και να αποφευχθεί η γενίκευση των επεισοδίων, ενώ καθόλη τη διάρκεια του Σαββάτου οι έλεγχοι από το συνεργείο της Οικονομικής Αστυνομίας στην Ύδρα συνεχίστηκαν, πάντα υπό την στενή εποπτεία διμοιρίας των ΜΑΤ.

Χθες το μεσημέρι μεταφέρθηκε τελικά από την Ύδρα στον Πειραιά και ο ιδιοκτήτης ταβέρνας. Για το συμβάν, έχει ήδη ενημερωθεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά.