Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις τοπικές αρχές και στον πληθυσμό της Θράκης με αφορμή τη συγκέντρωση στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και στο Διδυμότειχο άνω των 1.300 λαθρομεταναστών που συνελήφθησαν στην επιχείρηση-«σκούπα» με την κωδική ονομασία «Ξένιος Ζευς» στην Αθήνα.

Τοπικοί παράγοντες αλλά και μέσα ενημέρωσης στη Θράκη στρέφουν με ιδιαίτερη ένταση τα πυρά τους εναντίον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, τον οποίο κατηγορούν για σχέδιο που εκπονήθηκε στο πόδι και χωρίς καμία διαβούλευση. Ζητούν παράλληλα την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά ώστε να μη μετατραπεί η Θράκη σε «χαβούζα ανθρωπίνων ψυχών» σύμφωνα με το πολύ χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Χρόνος» την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το πρόβλημα έχει άλλη μια πτυχή που ουδείς στην κυβέρνηση φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει. Η έλευση μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών στη Θράκη, η πλειονότητα των οποίων είναι και μουσουλμάνοι, θα μπορούσε να εξάψει τα πάθη και τον φανατισμό.

Ηδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι μικρές ομάδες χρυσαυγιτών κυκλοφορούν με δίκυκλα σε μειονοτικά χωριά τόσο στην Ξάνθη όσο και στην Κομοτηνή. Αν η παραμονή των λαθρομεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή παραταθεί πολύ περισσότερο από τους δύο μήνες που υποσχέθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τότε καθώς τα μέτρα ασφαλείας στις Αστυνομικές Σχολές δεν είναι υψίστου βαθμού, κάποιοι θα μπορούσαν να διαφύγουν και να προβούν σε εγκληματικές πράξεις.
 
Κάτι τέτοιο θα ήταν άμεσα εκμεταλλεύσιμο, όχι μόνο από εθνικιστικούς κύκλους, αλλά και από την Τουρκία που ίσως αποφάσιζε να εμφανιστεί ως «προστάτιδα» των μουσουλμάνων. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε, επισημαίνουν ενημερωμένες πηγές, ότι στον τουρκικό Τύπο έχουν πολλαπλασιαστεί εσχάτως τα δημοσιεύματα που μιλούν για «ρατσιστικές επιθέσεις» εναντίον μουσουλμάνων μεταναστών.
 
Την ίδια στιγμή, η μεταφορά των λαθρομεταναστών στην Κομοτηνή προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, ο οποίος εκλέγεται στην περιοχή. Ο κ. Στυλιανίδης μάλιστα συναντήθηκε τόσο με τον κ. Δένδια όσο και με τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη από τους οποίους έλαβε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η παραμονή των λαθρομεταναστών θα είναι προσωρινή.
 
Στην Κομοτηνή έχουν περιφραχθεί τρία κτίρια της αστυνομικής σχολής και περιφράσσονται περισσότερα ενώ τοποθετούνται - βιαστικά - φώτα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, ότι αναμένεται η άφιξη περισσότερων λαθρομεταναστών. Ο «Χρόνος» έγραψε μάλιστα ότι καθώς όλη η αστυνομική δύναμη ασχολείται με τους λαθρομετανάστες, έχουν αυξηθεί οι ληστείες.