Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στη Χίο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά αυτή την ώρα έχει δυο μεγάλα μέτωπα, εκ των οποίων το πιο σοβαρό είναι στην περιοχή Σιδηρούντα.
Το δεύτερο μέτωπο είναι στις περιοχές Καρύντα και κάτω Φάνα. Σύμφωνα με το politischios.gr, ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί στη Σιδηρούντα και μεταφθηκε με καρότσα στο νοσοκομείο, καθώς η παρουσία των ασθενοφόρων στα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι ανύπαρκτη.

Παράλληλα το πρωί δημιουργήθηκε πρόβλημα και με τον εφοδιασμό καυσίμων των αεροσκαφών που επιχειρούν στο νησί και μετά από σύσκεψη αποφασίστηκε να τροφοδοτούνται με καύσιμα από το αεροδρόμιο του νησιού και όχι από αυτό της Σάμου, ώστε να μειώνεται ο χρόνος που απαιτείται για την πραγματοποίηση ρίψεων νερού.

Στο νησί επιχειρούν τρία αεροσκάφη, 350 πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα του στρατού και 50 οχήματα που έχουν έρθει από την Θεσσαλονίκη, την Μυτιλήνη και τη Σάμο. Επίσης αυτή την ώρα έφτασαν στο νησί γεωπόνοι αλλά και κτηνίατρος του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσουν σε εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών που έχει υποστεί η φυτική και ζωική (κυρίως μελίσσια) παραγωγή από την πύρινη λαίλαπα.


«Μάχη» για τα μαστιχόδεντρα

Στη σωτηρία των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδεντρων της Χίου από τη μεγάλη φωτιά που καίει για τρίτη ημέρα στο νησί επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής. Παρά τις προσπάθειες ήδη έχουν καεί μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμολιά.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο έχει κάνει στάχτη συνολικά πάνω από 70.000 στρέμματα δάσους. Τις τελευταίες ώρες τo πιο επικίνδυνα μέτωπο είναι στο παραδοσιακό χωριό Πυργί, ενώ την επιχείρηση της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που προκαλούν αναζωπυρώσεις. Η φωτιά συνεχίζει στις περιοχές Ανάβατο-Προβατά, Λιθί Καρύντα, στα Μαστιχοχώρια Καλαμωτή Ολύμποι. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με τη συμβολή 5 εναέριων μέσων που έχουν ήδη ξεκινήσει τις ρίψεις.

Τεράστια η οικονομική και η οικολογική ζημιά

Οικονομική ζημιά εκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται οτι θα προκαλέσει σε δεκάδες οικογένειες που απασχολούνται με την παραγωγή μαστίχας η καταστροφική πυρκαγιά των μαστιχόδεντρων. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για καταστροφή του 30% έως και 45% των μαστιχοκαλλιεργειών. Μια καταστροφή που είναι παράλληλα ανυπολόγιστη για το οικοσλυστημα του νησιού.
 

Το χρονικό της φωτιάς

Τα ξημερώματα του Σαββάτου η φωτιά απειλούσε το χωριό Λιθί. Εξαιτίας των πυκνών καπνών δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι. Την ίδια ώρα είχε δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα στο Ναυτικό Φυλάκιο του Προβατά και το μοναστήρι των Αγίων Πατέρων που οι φλόγες έκαψαν τα κυπαρίσσια στην είσοδό του.

Περί τις 8 το πρωί του Σαββάτου η εντολή για εκκένωση δόθηκε για τους κατοίκους των χωριών Βέσσα και Ελάτα. Λόγω του ανέμου, αλλά και του πυκνού καπνού, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καθηλώθηκαν στο έδαφος με αποτέλεσμα από τα εναέρια μέσα που είχαν διατεθεί να επιχειρούν μόνο τρία ελικόπτερα.

Από τις 12 το μεσημέρι στα Αρμόλια εθελοντές, στρατός και ειδικοί άρχισαν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες ώστε να αποτρέψουν τον κίνδυνο. Εκείνη την ώρα στην Ελάτα έβλεπαν τις περιουσίες τους να καίγονται, ενώ οι φλόγες «έγλυφαν» το εκκλησάκι στον Ταξιάρχη.

Στη Βέσσα, η φωτιά έκαψε το σχολείο και πέρασε περιμετρικά του χωριού, ενώ σε κίνδυνο βρέθηκαν και οι στρατιωτικές μονάδες μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων, όπου η φωτιά πέρασε από το Κάστρο των Απολίχνων.

Περίπου στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, με τη συμμετοχή εκτός του αντιπεριφερειάρχη Χίου Κώστα Γανιάρη, του υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, του δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη, καθώς και του διοικητή της ΑΣΔΕΝ Β. Τελίδη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη, που έφτασαν με C-130, και οχήματα και προσωπικό που έφθασαν στη Χίο με πλοία της γραμμής από τον Πειραιά και με αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πρώτο πρωινό φως της Κυριακής έδειξε την πλήρη καταστροφή ενός μεγάλου μέρους πρασίνου της κεντρικής Χίου από την περιοχή Πλατανάκι Αυγωνύμων και νότια, ενώ η φωτιά άρχισε να προχωρεί προς τα χωριά Λιθί και Αη Γιώργη Συκούση.

Νέο μέτωπο δημιουργήθηκε προς το μεσαιωνικό χωριό Ολύμποι, το οποίο και επικέντρωσε την προσοχή των πυροσβεστικών δυνάμεων. Αιτία του νέου μετώπου οι αναζωπυρώσεις από τους ισχυρούς ανέμους στην περιοχή της Ελάτας, που έδωσαν κατεύθυνση στο μέτωπο προς την περιοχή των Ολύμπων.

Οι αναζωπυρώσεις προκάλεσαν και νέα μέτωπα. Κύρια στην περιοχή Αυγωνύμων και στον κάμπο προς Ανάβατο, στον Αη Γιώργη Συκούση, στην Ελάτα και σε μέτωπο προς το Λιμένα Μεστών, στα Αρμόλια στο Κοντυλόπος αλλά και στο Λιθί, όπως και προς την Ελίντα.

Το βράδυ της Κυριακής τα κύρια μέτωπα της φωτιάς ήταν στην περιοχή Αυγώνυμα, στο Λιθί που είναι και πιο κοντά στους οικισμούς, αλλά και στην Ελάτα, στην περιοχή Κοντυλόπος, στα Αρμόλια και στον Αη Γιώργη Συκούση, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές κυριολεκτικά, με κάθε δυνατή από αέρος βοήθεια, δίνουν αγώνα για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

TAGS