Οι ανησυχίες πολλών ότι με τις περικοπές, διάφοροι επιτήδειοι θα ζητούσαν όλο και με μεγαλύτερη μανία φακελάκια από τους ασθενείς, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στο φαινόμενο ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει παταχθεί εντελώς το φαινόμενο.

Αν στο παρελθόν ορισμένοι γιατροί ζητούσαν παρανόμως από τους αρρώστους να καταβάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να εξυπηρετηθούν, τώρα αποθρασύνονται πλήρως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ζητούν με πίεση τα επιπλέον χρήματα κάνοντας μάλιστα και το απαραίτητο...κούρεμα καθότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν να τα διαθέσουν.  

Μάλιστα ούτε η καμπάνια της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)  που έλεγε πως αν σου ζητήσουν φακελάκι ...δώσε ένα άδειο, δεν επηρέασε τους συγκεκριμένους γιατρούς.

Εξάλλου πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τουλάχιστον 3 στους 10 Έλληνες είχαν δώσει φακελάκι σε γιατρό δημόσιου νοσοκομείου για να εξυπηρετηθούν, χωρίς να υπολογίσει κανείς όσοι το απέκρυψαν με το φόβο μην υποβαθμιστεί η περίθαλψή τους.   

Τα φακελάκια κινούνται συνήθως λόγω και της οικονομικής κρίσης από 200- 300 ευρώ και μπορεί να φθάσουν και στα 1500 αν πρόκειται για επέμβαση. 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Τα «γρηγορόσημα» στο ΕΣΥ πάνε και έρχονται. Μπορεί να ξεκινήσουν από 20 ευρώ για να ξεπερασθεί μια ουρά ή να βρεθεί ένα φορείο και μπορεί να φθάσουν και τα 100 ευρώ για να αντιμετωπισθεί μια γραφειοκρατική διαδικασία.   

Το φαινόμενο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και από έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος, όπου αποδείχθηκε ότι παρά την κρίση τα νοικοκυριά πληρώνουν πλέον περισσότερα από την τσέπη τους για να εξυπηρετηθούν και να βρουν τη γιατρειά τους.  

Τι πληρώνουν ως φακελάκι οι Έλληνες στα νοσοκομεία σύμφωνα με την έρευνα; Μπορεί να
αναγκαστούν να πληρώσουν από 100 ευρώ και το ποσό να φθάσει ακόμη και τις 30.000 ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού και της επέμβασης!

Πηγή: iatropedia.gr
TAGS