current views are: 2

20 Αυγούστου 2012
Δημοσίευση08:38

Υπουργείο Παιδείας: Καμία σκέψη για δίδακτρα στα ΑΕΙ – ΤΕΙ

Σε περίοδο κοινωνικής έντασης, με όλα τα κοινωνικά μέτωπα ανοικτά αλλά και τη λέξη «δίδακτρα» να μονοπωλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, καθηγητές και φοιτητές επιστρέφουν τις επόμενες ημέρες στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.

Δημοσίευση 08:38’
αρθρο-newpost

Σε περίοδο κοινωνικής έντασης, με όλα τα κοινωνικά μέτωπα ανοικτά αλλά και τη λέξη «δίδακτρα» να μονοπωλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, καθηγητές και φοιτητές επιστρέφουν τις επόμενες ημέρες στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.

Σε περίοδο κοινωνικής έντασης, με όλα τα κοινωνικά μέτωπα ανοικτά αλλά και τη λέξη «δίδακτρα» να μονοπωλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, καθηγητές και φοιτητές επιστρέφουν τις επόμενες ημέρες στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.

Στοιχείο που ανατρέπει τους συσχετισμούς, αποτελεί το γεγονός ότι τα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχουν ήδη μπει σε τροχιά εκλογικών… αναμετρήσεων, καθώς παρά τις διακοπές των προηγούμενων ημερών πολλοί ήταν εκείνοι που ετοίμαζαν τα «κοστούμια» τους για τα νέα Συμβούλια Διοίκησης

Στα μικρότερα Πανεπιστήμια της χώρας, οι εκλογικές διαδικασίες με βάση τη νέα διαδικασία που ορίζουν οι αλλαγές που έγιναν στον Νόμο- Πλαίσιο έχουν ήδη ξεκινήσει, έτσι ώστε το φθινόπωρο η διαδικασία να προχωρήσει με ταχύτητα. 

Στα μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας, είναι πιθανόν οι διαδικασίες αυτές να καθυστερήσουν ή να ολοκληρωθούν στο τέλος της ημερομηνίας που ορίζει ο νόμος, παρότι οι διοικήσεις τους έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θα προωθήσουν χωρίς καθυστερήσεις τη διαδικασία που προβλέπεται.

Στο κλίμα αυτό, συζήτηση περί διδάκτρων επανήλθε τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τις διαρροές που είχαν γίνει από το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από σχετικές συζητήσεις με την Τρόικα για αναζήτηση τρόπου που να αντιμετωπίζει «λογικά» το θέμα των αιωνίων φοιτητών

Η πρόταση που είχε διαρρεύσει προέβλεπε να μπουν συμβολικά ποσά διδάκτρων σε όσους φοιτητές δεν ολοκληρώνουν την φοίτησή τους στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα και δύο επιπλέον χρόνια. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή διαψεύδεται κατηγορηματικά από ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας. 

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη, καθώς αντίκειται στο άρθρο 16 του Συντάγματος» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» πηγή από το κτίριο του Αμαρουσίου. 

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το θέμα τέθηκε ευθέως σε συνάντηση που έγινε μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και εκπροσώπων της Τρόικας, αλλά η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος και ειδικά το άρθρο 16 δεν επιτρέπει τέτοιου τύπου νομοθετικές παρεμβάσεις στα προπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων.

Πάντως, το θέμα έχει κινητοποιήσει την Αριστερά, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι βέβαιο ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν σε καθεστώς ηρεμίας. Είναι βέβαιο δε, ότι πολλοί επιθυμούν να μεταφερθούν στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις ενός δύσκολου φθινοπώρου, κάτι που άλλωστε επιχειρήθηκε και την περασμένη χρονιά χωρίς επιτυχία. 

Με νέες διοικήσεις ή όχι, ωστόσο, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας αναμένεται ότι θα ανοίξουν με τεράστια οικονομικά προβλήματα και τους φοιτητές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ με τα «όπλα στο χέρι» μέσω των φοιτητικών νεολαιών τους.

«Το θέμα των διδάκτρων είναι για εμάς casus belli » λέει στο «Βήμα» η εκπρόσωπος του τομέα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Θεανώ Φωτίου. «Μια κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πραγματικά απερίσκεπτη και ανάλγητη για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο» δηλώνει. Σχετικά με το θέμα των αλλαγών που έγιναν στον Νόμο Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια προσθέτει ότι«τα πανεπιστήμια απέδειξαν την περασμένη χρονιά ότι μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς την εγκατάσταση και εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης».

Στην ίδια κατεύθυνση, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι «δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εκδηλωθεί η αντίδραση με το νέο νόμο και πάλι στα ΑΕΙ, αλλά σίγουρα θα εκδηλωθεί». 

Την ίδια στιγμή βέβαια, στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας έντονος είναι ο φόβος για αντιδράσεις και από τους εκπροσώπους της φοιτητικής της παράταξης (ΔΑΠ) την οποία και ο νέος νόμος «ξεδοντιάζει». 

Ωστόσο, πέραν των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων η πλειονότητα φοιτητών αλλά και διοικήσεων στα πανεπιστήμια δέχτηκε με ικανοποίηση την διάταξη του Νόμου που αφαίρεσε από κομματικούς σχηματισμούς μέσα στα πανεπιστήμια τη δυνατότητα να επηρεάζουν με την ψήφο τους τις εκλογές για την διοίκησή τους. 

Πάντως, παρότι οι διοικήσεις των ΑΕΙ φαίνονται έτοιμες να προχωρήσουν πλέον σε εφαρμογή του νέου Νόμου και σε εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, είναι πιθανόν φοιτητικές ομάδες (κυρίως από την πλευρά της Αριστεράς) να εμποδίσουν και πάλι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

Παρότι έχει δοθεί η δυνατότητα της ηλεκτρονικής και της επιστολικής ψήφου, πανεπιστημιακοί με πείρα έλεγαν στο «Βήμα»: «Ακόμη και αν σταλούν επιστολές κάπου πρέπει να αποθηκευτούν, ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν υπολογιστές, κάποιοι μπορεί να καταλάβουν σημαντικούς χώρους μέσα στα πανεπιστήμια…» Σ αυτή την περίπτωση ωστόσο, ο Νόμος έχει προβλέψει ότι εάν δεν εκλεγούν τα πρώτα εσωτερικά μέλη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, θα οριστούν στις θέσεις αυτές οι αρχαιότεροι καθηγητές τους. 

Ετσι ή αλλιώς, έως το τέλος Νοεμβρίου τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πρέπει να έχουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, που σε περίοδο δύσκολη θα κληθούν να συνεργαστούν με τους νυν πρυτάνεις τους, μέχρι αυτοί να ολοκληρώσουν κανονικά τις θητείες τους. 

Πηγή: tovima.gr


σχετικα αρθρα