Στη χρονική μετάθεση της έναρξης της αναστολής συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, για τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, προχώρησε τελικά, σε επίδειξης κίνησης καλής θέλησης, η Ένωση Γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Εν τούτοις από την πλευρά του ιατρικού κόσμου αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στο Σεπτέμβριο, αν δεν βρεθεί ένας «χρυσός κανόνας» για την καταβολή των οφειλομένων, αλλά και μία οδός συνεργασίας για την έγκαιρη αποπληρωμή της τρέχουσας συνεργασίας σε μηνιαία βάση. Η Ένωση, «δίνοντας χρόνο στον αρμόδιο υπουργό Μάριο Σαλμά, να τιμήσει τις υποσχέσεις του για πλήρη αποπληρωμή κλινικών και εργαστηριακών ιατρών», ελπίζει σε εξομάλυνση της κατάστασης, την οποία επιχειρεί να ελαφρύνει με την παραπάνω απόφασή της.

Οι γιατροί που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ αναφέρονται σε εξαιρετικά δυσλειτουργικές διαδικασίες χρηματικών καταβολών του ΕΟΠΥΥ, υπογραμμίζοντας ότι για σχεδόν δύο έτη δεν έχουν αποζημιωθεί για την εργασία τους στα Ταμεία, από τα οποία σήμερα απαρτίζεται ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό φορέα των γιατρών της πρωτεύουσας, αν δεν υπάρξει χρηματοροή ως ανελαστική δημόσια δαπάνη, τότε ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί παρά να καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Όπως επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), είναι κρίσιμο η ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών ροών να επιτελείται άμεσα προς τον Οργανισμό και όχι δια μέσου των ασφαλιστικών Ταμείων.

Πάντως, ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η κινητοποίηση της νομικής υπηρεσία του ΙΣΑ, δια της οποίας διεκδικούνται, μέσω αγωγών, ποσά που υπερβαίνουν τα 570.000.000 ευρώ (!) και αφορούν στις οφειλές των ασφαλιστικών Ταμείων, που πλέον έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, προς τους γιατρούς για το 2010 και το 2011.
TAGS