current views are: 2

22 Αυγούστου 2012
Δημοσίευση11:42

Kινητοποιήσεις στους δήμους Αττικής στις 29 και 30/8 – Κλείνουν και οι δήμοι Δυτ. Ελλάδας

Διήμερο κλείσιμο των δήμων της Αττικής την Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Αυγούστου αποφάσισε η ΠΕΔΑ στη γενική της συνέλευση, ενώ θα καταθέσει πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο προσεχές έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον «οικονομικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης».

Δημοσίευση 11:42’
αρθρο-newpost

Διήμερο κλείσιμο των δήμων της Αττικής την Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Αυγούστου αποφάσισε η ΠΕΔΑ στη γενική της συνέλευση, ενώ θα καταθέσει πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο προσεχές έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον «οικονομικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης».

Διήμερο κλείσιμο των δήμων της Αττικής την Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Αυγούστου αποφάσισε η ΠΕΔΑ στη γενική της συνέλευση, ενώ θα καταθέσει πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο προσεχές έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον «οικονομικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης». Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής αποφάσισε ακόμη να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Αυγούστου στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση, των φορέων των προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας, την κάθοδο των απορριμματοφόρων οχημάτων στη συγκέντρωση και τη συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού κατοίκων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΕΔΑ, οι δήμοι της Αττικής διεκδικούν τη διατήρηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ΚΑΠ τουλάχιστον στα 2,7 δισ. για το 2012, ενώ αντιδρούν «στις αιφνιδιαστικές και εξοντωτικές πρόσφατες μειώσεις που διαμορφώνουν τη μηνιαία δόση των ΚΑΠ σε επίπεδα κάτω από τις στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες της Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα οι Δήμοι να οδηγούνται στο κλείσιμο».

Σημειώνεται ότι τα οικονομικά των δήμων θα βρεθούν στο επίκεντρο και του έκτακτου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που έχει προγραμματιστεί για στις 30 Αυγούστου.

Τριήμερο κλείσιμο των δήμων, πρότεινε σήμερα και η ΠΕΔΑ Δυτικής Ελλάδας όπως και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ δεν αποκλείονται και άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Κινητοποιήσεις και στη Δυτική Ελλάδα

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν να ξεκινήσουν οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας, με αφορμή «τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ΟΤΑ», όπως αυτό αποτυπώθηκε κατά την διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της περιφερειακής ένωσης των δήμων, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

Ειδικότερα αποφασίσθηκε να παραμείνουν κλειστοί οι δήμοι και να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, στις 30 Αυγούστου, δηλαδή την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Επίσης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η περιφερειακή ένωση δήμων Δυτικής Ελλάδας πρότεινε μεταξύ άλλων, ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, να παραμείνουν κλειστοί οι δήμοι και να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, δύο ημέρες αμέσως μετά το συνέδριο να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, να αποσταλεί προς όλους τους Ευρωβουλευτές επιστολή με σκοπό τη διεθνοποίηση του προβλήματος, να ενημερωθεί για τα οικονομικά προβλήματα η επιτροπή περιφερειών και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις στους δήμους, «αν η Κυβέρνηση εμμένει στην αδιάλλακτη πολιτική της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός εστιάζοντας στα οικονομικά μεγέθη, ανέφερε ότι «είναι ενδεικτικό το παράδειγμα των εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους, που το 2009 ήταν 215 εκατομμύρια ευρώ το μήνα για όλους τους δήμους, το 2011 μειώθηκαν σε 168 εκατομμύρια ευρώ, τον προηγούμενο μήνα ήταν μόλις 135 εκατομμύρια ευρώ και τον τρέχοντα βυθίστηκαν στα 96 εκατομμύρια ευρώ, για το σύνολο των δήμων της χώρας». Επίσης, ο Παύλος Μοσχολιός υπογράμμισε ότι «δυστυχώς σήμερα η αυτοδιοίκηση δεν αντιμετωπίζεται ανάλογα με το έργο που επιτελεί» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αντί να κάνει ειλικρινή διάλογο για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα διασφαλίζει δημιουργικό ρόλο για τους δήμους, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης, εξυγίανσης και ανασυγκρότησης της χώρας, θέτει την αυτοδιοίκηση στο περιθώριο».


σχετικα αρθρα