current views are: 1

24 Αυγούστου 2012
Δημοσίευση11:34

Έκτακτο δελτίο για πυρκαγιές εξέδωσε η Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας Μακεδονίας – Θράκης

Υψηλές Θερμοκρασίες θα σημειωθούν σήμερα Παρασκευή με περαιτέρω άνοδο και το Σαββατοκύριακο, όπου οι μέγιστη τιμή θα πλησιάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά τόπους και εντός των πόλεων θα σημειωθούν και υψηλότερες θερμοκρασίες.

Δημοσίευση 11:34’
αρθρο-newpost

Υψηλές Θερμοκρασίες θα σημειωθούν σήμερα Παρασκευή με περαιτέρω άνοδο και το Σαββατοκύριακο, όπου οι μέγιστη τιμή θα πλησιάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά τόπους και εντός των πόλεων θα σημειωθούν και υψηλότερες θερμοκρασίες.

Υψηλές Θερμοκρασίες θα σημειωθούν σήμερα Παρασκευή με περαιτέρω άνοδο και το Σαββατοκύριακο, όπου οι μέγιστη τιμή θα πλησιάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά τόπους και εντός των πόλεων θα σημειωθούν και υψηλότερες θερμοκρασίες. Από τη Δευτέρα θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας που θα οφείλεται και στους Βόρειους  – Βορειοδυτικούς ανέμους που η έντασή τους θα είναι 7 και κατά τόπους 8 μποφώρ.

Απαιτείται άμεσα να τεθεί σε επιφυλακή όλος ο μηχανισμός εκείνος που θα συντελέσει να μειωθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από την εκδήλωση φαινομένων (καύσωνας, δασικές πυρκαγιές).

Συγκεκριμένα:  
1. Θα πρέπει οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού να θέσουν σε ετοιμότητα μηχανολογικό εξοπλισμό (βυτιοφόρα, μηχανήματα) με καταστάσεις που θα πρέπει να κοινοποιηθούν άμεσα στη Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού που ανήκει ο ΟΤΑ. Η κατάσταση θα περιλαμβάνει τύπο οχήματος και μηχανήματος καθώς και κινητά τηλέφωνα οδηγών και χειριστών και εκπροσώπων των ΟΤΑ που θα έχουν την ευθύνη της κινητοποίησης.

2. Οι Δημοτικές  Αστυνομίες να ενισχύσουν τις περιπολίες τους στα περιαστικά δάση και αλσύλλια του χώρου ευθύνης τους.

3. Να υπάρχουν διαθέσιμοι χάρτες (φωτοτυπίες) των δασικών περιοχών του χώρου ευθύνης σας προκειμένου να διατεθούν στους εμπλεκόμενους φορείς σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

4. Τα σχέδια εκκένωσης πληθυσμού να είναι διαθέσιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

5. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών να υπάρχουν ανοικτές αίθουσες με κλιματισμό (ΚΑΠΗ, Πολιτιστικά Κέντρα, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, κ.λπ.) για το κοινό.

6. Να υπάρξουν δράσεις εκ μέρους των Φορέων για ενημέρωση του κοινού ως προς την απαγόρευση ανάμματος φωτιάς σε υπαίθριους χώρους, το πέταγμα αναμμένων τσιγάρων, την άμεση ενημέρωση της Π.Υ.
(199) σε περίπτωση εντοπισμού καπνού ή σε περίπτωση υπόπτων κινήσεων σε δασικές περιοχές.

7. Οι εθελοντικές οργανώσεις της Πολιτικής Προστασίας και όσες συνδράμουν στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών να τεθούν σε επιφυλακή και να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για άμεση κινητοποίηση. Τα περίπολά τους να είναι πλήρως στελεχωμένα και ενισχυμένα.

8. Τα ΜΜΕ με μηνύματα στις ζωντανές τους εκπομπές να επισημάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς και την ανάγκη οι ακροατές και τηλεθεατές να «γίνουν πυροφύλακες και παρατηρητές». Αν διαπιστώσουν ότι κάποιος ανάβει μια φωτιά στην ύπαιθρο ή κάποιον να πετά ένα αναμμένο τσιγάρο ευγενικά ας του επισημάνουν τον κίνδυνο και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί και σβήσει τη φωτιά ειδοποιείστε την Πυροσβεστική.

9. Να παρακολουθούν όλοι τα δελτία της ΕΜΥ για την εξέλιξη του καιρού.

10. Σας υπενθυμίζουμε την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει για το δασικό οδικό δίκτυο του Σέιχ Σου από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 07.00 το πρωί, ενώ πιθανά να υπάρξει Απόφαση ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, που θα εκδοθεί ανάλογα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ και του Χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς της ΓΓΠΠ.


σχετικα αρθρα